Een oud huis is heel charmant, maar vraagt als het om je gezondheid gaat wel om wat extra aandacht. Het bouwjaar van je huis zegt veel over welke materialen er zijn gebruikt tijdens de bouw. Er zijn een hoop grondstoffen, die vanwege schadelijke effecten op je gezondheid, tegenwoordig niet meer gebruikt mogen worden. Denk aan asbest bijvoorbeeld. Dít wil je weten over het bouwjaar van je huis.
Een huis ouder dan 1950
1. Asbest
Asbest is een berucht en giftig isolatiemateriaal dat je nog vaak terugvindt in oudere huizen. Als je voor een lange tijd asbestvezels zou inademen kan dit ernstige ademhalingsproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Laat een expert controleren of er asbest in jouw huis zit en laat dit vakkundig verwijderen, Kies voor een gezonder alternatief voor isolatie zoals glasvezel of minerale wol. Cellulosevezels zijn ook een milieuvriendelijk isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled krantenpapier.
2. Loodverf
Lood werd vroeger veel gebruikt in verf voor binnen en buiten, vooral voor huizen die vóór 1978 werden gebouwd. Het lood, een giftig zwaar metaal, helpt de verf beter te hechten aan muren waardoor het langer blijft zitten. Helaas weten we inmiddels dat lood heel schadelijk is voor je gezondheid. Vooral voor kinderen is het inademen van verfdampen met lood extra gevaarlijk, omdat dit schadelijk kan zijn voor hun zenuwstelsel. Wat te doen? Kom niet in de buurt van afbladderende verf en laat dit verwijderen door een expert. Geef muren een kleur met dispersieverf, leemverf of kalkverf. Veel reguliere verfsoorten die je bij de bouwmarkt koopt zijn op basis van aardolie, dit is plastic.
3. Oude vloerbedekkingen
In tapijt en vloerbedekking in oudere huizen kunnen allerlei giftige stoffen zitten, zoals formaldehyde, een stof die wordt gebruikt als conserverings- en bindmiddel in vloerbedekking. Vervang oude tapijten of vloerbedekking door natuurlijke vloerbedekking gemaakt van kurk, linoleum of bamboe. Deze materialen zijn duurzaam, hypoallergeen en hebben minder kans om giftige stoffen af te geven. Check natuur-tapijt.nl voor meer inspiratie.
Pluspunt: hoe ouder, hoe beter de luchtkwaliteit
Volgens emeritus hoogleraar Annelies van Bronswijk zijn we onze huizen veel te goed gaan isoleren. In Quest zegt ze hierover: “Over het algemeen geldt: hoe ouder het huis, hoe beter de luchtkwaliteit is voor je gezondheid. Vroeger hield men in de bouwregelgeving rekening met kachels en geisers die veel frisse lucht nodig hadden om goed te kunnen branden.” Maar met het verdwijnen van de kachel, kwam er ook een einde aan de toevoer van frisse buitenlucht.
Een huis uit bouwjaar 1950 tot 2000
Huizen tussen 1950 en 2000 werden op een zo praktisch en functioneel mogelijke manier gebouwd. Dat leverde veel verrassende voordelen op, maar het had ook een keerzijde, zoals het gebruik van kunststof, oftewel: plastic. Door het gebruik van nieuwe, meestal niet-ademende bouwmaterialen is de kans op schimmels in deze huizen ietsje groter. Schimmels zijn micro-organismen die dol zijn op vochtige plekjes in huis. Neem schimmels niet voor lief, want ze zijn schadelijk voor je luchtwegen.
Wat te doen?
Controleer op vochtplekken. Controleer je badkamer, slaapkamer en de plek waar je je was droogt regelmatig, dit zijn de plekken waar schimmels het liefst groeien.
Ventileren. Schimmels houden niet van frisse lucht. Zet je ventilatiesysteem een standje hoger als je gaat douchen, koken, klussen of visite hebt. Laat ventilatieroosters altijd open en zet ramen zoveel mogelijk op een kier.
Controleer je ventilatiesysteem. Komt de schimmel steeds terug en ruikt het muf? Dan is het tijd om je ventilatiesysteem te laten controleren.
Een huis uit bouwjaar 2000 tot nu
Heb je een nieuwer huis? Dan zit je wat giftige stoffen in huis betreft goed. Je kunt in dit geval de meest gezonde en duurzame keuzes gaan maken wat betreft de verf, vloer en inrichting. Maar één ding is heel belangrijk in nieuwbouwhuizen: ventileren, ventileren en nog meer ventileren. Nieuwbouwhuizen kunnen na de bouw nog flink wat vluchtige stoffen uitstoten, afkomstig uit bouwmaterialen. Door goed te ventileren, voorkom je dat deze stoffen te lang blijven hangen in je huis. Een ander veelvoorkomend probleem is vocht. Bouwmateriaal moet vaak nog uitdrogen, dus om schimmelvorming te voorkomen is het ook daarom belangrijk om ramen open te zetten.
Dit moet je weten over radon
Radon is een radioactief gas dat van nature in de bodem voorkomt. Het kan zich ophopen in huizen en in ernstige gevallen longkanker veroorzaken. Hoe oud je huis is speelt geen rol, dus het is verstandig om de radonconcentratie in je huis te meten. Het RIVM heeft uitgezocht welke radonmeter het beste is en daarbij kwam de ‘alfa track detector’ als beste uit de test. Blijkt de concentratie in jouw huis te hoog? Dan is meer ventileren het beste wat je vandaag nog kunt doen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.