Ben jij bekend met het begrip somatypes? Somatypes zijn een classificatiesysteem dat wordt gebruikt om verschillende lichaamstypes te beschrijven. Dit concept werd in de jaren 1940 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog William Sheldon en categoriseerde lichamen in drie somatypes: ectomorf, mesomorf en endomorf. Elk somatype heeft specifieke kenmerken die invloed hebben op hoe een persoon eruitziet en functioneert. En dit is wat je erover moet weten.
Nu is dit systeem niet meer helemaal van deze tijd, maar het kan wel zinvol zijn om je hierin te verdiepen. Hoewel het principe van somatypes niet wetenschappelijk is onderbouwd, kan het helpen om een levensstijl te ontwikkelen die past bij je natuurlijke lichaamsbouw en -behoeften.
Herken je somatype
Ectomorfe type
Mensen met een ectomorf lichaamstype zijn over het algemeen slank en lang. Ze hebben een snelle stofwisseling, kleine gewrichten, en een lage hoeveelheid lichaamsvet. Voor mensen met dit lichaamstype is het vaak lastig om in spiermassa of gewicht aan te komen. Hoe pas je je eetpatroon hierop aan? Dit onderzoek stelt dat mensen met een snel metabolisme baat hebben bij een macronutriëntverhouding van 25% eiwitten, 55% koolhydraten en 20% vetten aangeraden. Wil je als ectomorf spiermassa opbouwen? Dan is focus op krachttraining essentieel.
Mesomorfe type
Mesomorfen hebben een atletische bouw met brede schouders, smalle taille en een relatief lage hoeveelheid lichaamsvet. Ze hebben een gematigde stofwisseling en een natuurlijke aanleg om spiermassa op te bouwen. Mesomorfen reageren goed op zowel kracht- als cardiotraining. Hoewel mesomorfen het gemakkelijk vinden om spiermassa op te bouwen, kunnen ze ook relatief snel vet opslaan als ze hun dieet en trainingsroutine verwaarlozen.
Voor het mesomorfe type wordt over het algemeen een evenwichtige macro-verhouding van 40% koolhydraten, 30% eiwit en 30% vet aangeraden. Het ideale trainingschema voor dit somatype is veel afwisseling. Combineer krachttraining met cardio en gooi je trainingsschema regelmatig op de schop om wat nieuws te proberen. Kun je als vrouw brede schouders krijgen van krachttraining? Lees hier waarom je juist je bovenlichaam wil trainen.
Endomorfe type
Endomorfen hebben een zachtere, rondere lichaamsbouw met bredere heupen en een hoger percentage lichaamsvet. Ze hebben een tragere stofwisseling. Endomorfen kunnen relatief gemakkelijk spiermassa opbouwen, tegelijkertijd hebben ze moeite om vet te verliezen.
Deze onderzoekers stellen dat een lagere hoeveelheid koolhydraten gunstiger kan zijn voor mensen met een hoger vetpercentage. Voor dit somatype lijkt een verhouding van 25% koolhydraten, 35% eiwitten en 40% vet het meest ideaal te zijn. Focus tijdens het sporten op cardio voor een goede conditie, maar vergeet ook krachttraining niet om je spiermassa te behouden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.