Terwijl het bij sommigen een jaarlijks terugkerende traditie is geworden, is bijna elke vrouw wel bekend met blaasontsteking. Dat brandende gevoel, de pijn en constante behoefte om te plassen – niets aan deze kwaal is leuk. Of je er nu vanaf wilt of wilt voorkomen dat de blaasontsteking opnieuw de kop opsteekt: dit zijn de gouden tips.
Een blaasontsteking is pijnlijk: als je plast voel je een stekende en brandende pijn. Ook is de urine troebel en moet je vaak – heel vaak – naar de wc om te plassen. Vooral vrouwen zijn bekend met deze kwaal en zien hem liever gaan dan komen. Wat kun je doen tegen een blaasontsteking?
Tip: denk aan je zuurgraad
1. Denk om je PH-balans
Voor het wegblijven van blaasproblemen is een goede zuurgraad nodig. Een verlaagde activiteit rondom de blaas kan een oorzaak zijn van een verlaagde zuurgraad. Vanuit yoga zijn er verschillende oefeningen die kunnen helpen om de zuurgraad te herstellen, zoals de Bahya Pranayama.
Oefening: Ga zitten in een comfortabele houding. Haal diep adem en adem vervolgens volledig uit, tot het laatste beetje. Houd de adem uit en breng de kin naar de borst/keelholte (keelblokkering). Trek de navel in en omhoog, alsof de buik en de rug elkaar aanraken (abdomen blokkering). Trek de bekkenbodem op, alsof je erg nodig je plas op moet houden (anale blokkering). Houd alle drie de blokkeringen, en dus ook je adem, vast voor zolang je kan (10 tot 15 seconden). Adem vervolgens diep in om alle blokkeringen te ontspannen. Herhaal dit drie of meer keer.
2. Een lepeltje vitamine C
Voor het slapengaan een half theelepeltje vitamine-C-poeder oplossen in een glas koud of warm water en opdrinken met een rietje kan helpen bij blaasontsteking. Hiermee verhoog je de zuurtegraad in je blaas gedurende de nacht en daar houden de bacteriën niet van.
3. Pak je microbioom aan
Krijg je keer op keer bezoek van je niet zo grote vriend Blaasontsteking? De kans is groot dat de bacteriesamenstelling van de darm niet helemaal goed is. Die krijg je weer in balans door veel meer vezels te eten (groente!) en je weerstand te verhogen (vitamine C! Bewegen!).
4. Eet en drink cranberry’s
Cranberry’s kunnen voorkomen dat een blaasontsteking terugkeert. Deze bes bevat namelijk looizuurachtige verbindingen die behoren tot de groep van tannines. Deze actieve stoffen voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de blaaswand en zo een blaasontsteking kunnen veroorzaken.
Tip: spoel je blaas door
Omdat plassen zo pijnlijk is, is het een logische reactie dat je minder gaat drinken. Maar: het is belangrijk de blaas vaak door te spoelen als je een blaasontsteking hebt. Drinken geblazen, dus.
5. Kijk af bij de Indiërs
Ooit gehoord van Koemisch Koetjing thee? Het is een oud Indisch gebruik tegen blaasontsteking. Door de hoge zuurgraad van de thee kunnen de bacteriën niet meer hechten aan de blaaswand. Sowieso is veel drinken goed: dat spoelt de boel schoon.
6. Drink kefir
Kefir heeft de laatste jaren zijn plek in menig keukenkastje veroverd. Ben jij al bekend met met deze drank? Kefir kan jou wel eens behoeden voor een blaasontsteking. Het zure klimaat werkt namelijk prima op je blaas en je darmen worden er blij van.
7. Zet een warme kop thee
Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Tip: zorg voor een goede hygiëne
Je lijf, en zeker je vagina, kan zichzelf goed schoonhouden. Alleen verpesten we het vaak zelf door producten te gebruiken waar onze vagina – en dus onze blaas – geen baat bij heeft.
8. Van voor naar achteren
Voel je dat je moet plassen, ga dan meteen. Maar denk eraan als je wc-papier pakt: reinig e anus na ontlasting van voor naar achteren. Doe je het andersom, dan is de kans groot dat er bacteriën in je blaas terechtkomen die de kans op blaasontsteking vergroten.
9. Zeg nee tegen zeep
Het is niet de eerste keer dat we dit zeggen: stop met het gebruiken van irriterende producten in je meest intieme zone. Vagina’s zijn zelfreinigend en hebben dus geen zeep nodig. Spoelen met warm water is genoeg.
10. Kies het juiste ondergoed
Zeker als je gevoelig bent voor stoffen, kan het fijner zijn om een onderbroek te dragen in plaats van een string. Meestal wordt katoen aangeraden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.