Hormonen zijn voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Stoffen waar je met geen mogelijkheid grip op krijgt en die symbool staan voor acné, opvliegers en PMS. “Niet waar”, zegt hormoonexpert en auteur Marjolein Dubbers. “Het grootste misverstand is dat je geen invloed hebt op je hormonen, dat je eraan overgeleverd bent.”
Hoe krijg je met voeding grip op je hormonen?
Marjolein Dubbers, hormoonexpert en auteur van het boek Het energieke vrouwen voedingskompas: “Het allerbelangrijkste is om je lichaam als totaalpakket aan te pakken, want je bestaat niet alleen uit oestrogeen of progesteron. Het hangt allemaal met elkaar samen. Kijk eens naar de voeding die je nu eet. Is het zoveel mogelijk onbewerkt of gebruik je nog best veel pakjes en zakjes? Is het grotendeels plantaardig of eet je veel vlees? Ik merk vaak dat vrouwen bang zijn voor gezonde vetten, terwijl we die juist nodig hebben. We worden dik van te veel suiker en snelle koolhydraten. Daar kun je in je voeding rekening mee houden.”
Waarom is het niet algemeen bekend dat voeding invloed heeft op je hormonen?
“Omdat we het niet geleerd hebben. Op school leer je over hormonen en voortplanting en hormonen in de overgang. Het wordt dan als iets lastigs gezien: we krijgen er opvliegers van en worden er dikker door. Ik wist het eerst ook niet hoor, pas toen ik 52 was en een burn-out kreeg, ben ik me erin gaan verdiepen. Het was een eyeopener voor mij dat voeding invloed heeft op mijn hormonen. Helemaal toen ik ontdekte dat ik ondervoed was.”
Wat bedoel je met ondervoed zijn?
“Dat je lichaam niet krijgt wat het nodig heeft. Hier bedoel ik niet het aantal calorieën mee, maar belangrijke bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, enzymen en sporenelementen. Alles wat in voeding zit, heeft ons lichaam nodig om vitaal en gezond te zijn. Zelfs als je heel gezond eet, kun je nog ondervoed zijn. Dit komt omdat de kwaliteit van onze voeding achteruit is gegaan en we veel meer bewerkte producten zijn gaan eten. Tachtig procent van de producten die in de supermarkt liggen, bestaan uit maar vijf ingrediënten: mais, soja, rijst, suiker en tarwe. Zo kan het zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden.”
En wat heeft nog meer invloed op je hormonen?
“Ontspanning. Het hormoon cortisol komt in actie als je gestrest bent. Met genoeg ontspanning breng je je hormonen tot rust. Ook ons oestrogeenniveau raakt uit balans door de omgeving waarin we leven. Als je niet-natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten gebruikt, breng je je hormonen uit balans. Mijn ervaring is dat heel belangrijk is om te beginnen met het aanpassen van je voedingspatroon. We eten iedere dag, dus dat is iets dat dichtbij ons staat.”
Wat is volgens jou het grootste misverstand over hormonen?
“Dat je er zelf geen invloed op hebt. Dat is precies de reden dat vrouwen in de overgang denken dat ze er slachtoffer van zijn. Ze voelen zich overgeleverd aan hun hormonen, alsof ze onafhankelijk van ons opereren. Het zijn jouw hormonen, dus jij kunt er invloed op uitoefenen.” Slimmer met je hormonen omgaan? Je kunt ook gebruik maken van je hormonen door naar de fasen van je cyclus te leven.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.