Draaien in bed, midden in de nacht wakker worden van de pijn en onrustig slapen door de angst om door te lekken. Een goede nachtrust zit er vaak niet in tijdens onze menstruatie, terwijl we dat juíst zo goed kunnen gebruiken. En nee, je bent zeker niet de enige die slecht slaapt tijdens de menstruatie.
Tot op de dag van vandaag is menstruatie nog steeds een taboe. We praten hooguit alleen met een paar hele goede vriendinnen over onze menstruatie-ervaringen, angst voor doorlekken en heftige klachten. Maar daarbuiten houden we onze ongemakken liever voor onszelf. Logisch, want menstruatieklachten worden nog altijd té vaak neergezet als aanstellerij. Hoog tijd voor verandering!
Waarom slapen we slecht als we ongesteld zijn?
Libresse deed onderzoek waarbij vrouwen van over de hele wereld werden ondervraagd over hun slaapkwaliteit tijdens de menstruatie. Tal van vrouwen ondervinden allerlei klachten als gevolg van hun menstruatie. Om hiervan te herstellen is een goede nachtrust onwijs van belang. Maar helaas gaan de klachten en het ongemak gewoon door tot diep in de nacht. Libresse concludeerde naar aanleiding van hun onderzoek dat maar liefst 62 procent van de vrouwen slechter slaapt tijdens de menstruatie. De grootste oorzaken van het wakker liggen zijn menstruatiekrampen (in 51 procent van de gevallen) en de angst om door te lekken (33 procent van de vrouwen). Deze getallen resulteren in het verlies van vijf maanden aan slaap in je leven ten opzichte van iemand die niet menstrueert. Wat ons nog het meest verbaasd? Veel vrouwen denken dat ze de enige zijn die last hebben van dit soort ongemakken. Niet gek dus, dat er zo weinig over gesproken wordt.
De invloed van hormonen op onze nachtrust
Volgens slaapexpert Lauri Leadley hebben hormoonveranderingen die plaatsvinden tijdens onze menstruatiecyclus invloed op onze nachtrust. Het hormoon progesteron werkt bijvoorbeeld slaap bevorderend. Vlak na je ovulatie, wanneer je een hoog gehalte aan progesteron hebt, kun je je daarom slaperiger voelen. Aan het begin van je menstruatie daalt het progesteron- en oestrogeenlevel, met slaapproblemen tot gevolg. Ook je lichaamstemperatuur – die doorgaans hoger is aan het begin van je menstruatie – beïnvloedt je slaapkwaliteit. Met een hoge lichaamstemperatuur slaap je vaak lichter, je wordt sneller wakker en je hebt onrustige dromen, aldus Lauri.
Slaaptips voor tijdens je menstruatie
Hoe zorg je er dan voor dat je ondanks alle ellende je nachtrust op peil houdt? Probeer deze slaaptips voor een zo hoog mogelijke slaapkwaliteit. Kijk vooral wat het beste voor jou werkt!
Koele kamer: Slaap in een koele kamer. Je lichaam is van zichzelf al warmer tijdens je menstruatie. Is je slaapkamer ook nog eens warm? Dan wordt in slaap vallen nóg een stukje lastiger.
De juiste slaaphouding: Kun je beter op je zij, op je rug of op je buik slapen? Welke slaaphouding zorgt voor de minste buikkrampen en het minste doorlekgevaar? Eerder schreven we al dit artikel over de beste slaaphouding tijdens je menstruatie.
Verminder de menstruatiepijn: Probeer voor het slapengaan de krampen en de pijn zo veel mogelijk te verlichten. Hoe je dat doet? Hier geven we je tien tips tegen menstruatiepijn.
Yoga tegen krampen: Als je veel last hebt van menstruatiekrampen wil je er waarschijnlijk niet eens aan denken om te gaan bewegen. Toch zijn deze yoga-oefeningen het proberen waard.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.