Bijna vier miljoen Nederlanders snurken elke nacht en dat aantal blijft alleen maar toenemen. En daar heeft vooral de partner last van, door elke keer weer wakker te worden van dat ronkende geluid. Eén positief weetje voor de niet-snurker: de kans is groot dat jij gezonder in het leven staat dan de snurker. Snurken zegt namelijk veel over je gezondheid.
Snurken is in principe niet gevaarlijk. Het komt namelijk doordat je tong tijdens de slaap verslapt, wegzakt en je luchtpijp afdekt. Daardoor ontstaan trillingen; het ronkende geluid. Toch kan de achterliggende oorzaak van je gesnurk wél gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je áltijd snurkt of juist plotseling bent gaan snurken, is het verstandig om je gezondheid onder de loep te nemen. Dat gezaag midden in de nacht is meestal niet iets wat erbij hoort, het heeft altijd een oorzaak. We delen zes van deze oorzaken:
1. Je hebt overgewicht
Elke kilo te veel vergroot de kans op snurken. Veel snurkers hebben dan ook last van overgewicht. Als je dikker wordt, groeit namelijk alles mee. Er ontstaat dan ook vet rondom de mond- en keelholte. Vooral vetweefsel rondom de nek kan de kans op gesnurk vergroten. Dit vet drukt tegen de keel en zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Het gevolg is dat de tong makkelijker de luchtwegen kan vernauwen. Afvallen is dus niet alleen beter voor je gezondheid, een gezond gewicht betekent ook een kleinere kans op snurken. Mannen hebben trouwens vaker last van snurken door overgewicht dan vrouwen, omdat zij vooral dikker worden bij de nek en buik. Die dikke buik zorgt, zeker als je op je rug slaapt, weer voor vernauwing.
2. Je bent altijd moe
Vermoeidheid speelt een belangrijke rol bij nachtelijk gesnuif. Als we moe zijn, verslappen onze spieren nog meer dan anders tijdens het slapen en dan ga je eerder snurken. Zorg daarom voor voldoende slaap. Andersom geldt het overigens ook: als je snurkt, is de kans groter dat je vermoeider wakker wordt. Gebruik deze onverwachte tips om beter te slapen.
3. Je hebt last van een opgezette schildklier
Als je veel snurkt, kan het zijn dat je een schildklierprobleem hebt. Dit komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. De hormoonhuishouding wordt dan namelijk in de war geschopt en dat kan een opgezette schildklier als gevolg hebben. Zelfs als de schildklier maar een klein beetje is opgezet, kan dit de keel al vernauwen.
4. Je hebt een allergie
Vaak last van jeuk, niezen of tranende ogen? Een allergie als hooikoorts kan voor dat ronkende geluid zorgen. Hooikoorts veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, met name in de neus- en keelholte en de ogen. Opgezette slijmvliezen zorgen voor vernauwing en daardoor vergroot de kans op gesnurk.
5. Je drinkt veel, slikt medicatie of rookt
Alles wat verslappend werkt, vergroot de kans op snurken. Drink je elke avond een glaasje, dan ga je sneller snurken. Stoppen met drinken is daarom een goed idee. Naast minder gesnurk kun je deze voordelen ook merken zodra je stopt met drinken. Ook veel medicatie met een verslappende werking, zoals slaapmiddelen en spierverslappers, hebben gesnurk als gevolg. Roken is nooit gezond, maar heeft ook het nadeel dat je er sneller door gaat snurken. Het gesnurk wordt veroorzaakt doordat de tabaksrook de slijmvliezen van de neus, mond en keel irriteert.
6. Je hebt het van je vader of moeder
Helaas is het zo dat je ook de ‘pech’ kunt hebben om met een aanleg voor snurken geboren te zijn. Iemand met een dikke tong en kleine keeldoorgang snurkt eerder. Lichaamsbouw speelt hierbij een belangrijke rol. Mannen zijn over het algemeen robuuster gebouwd en snurker daarom vaker. Snurkers kunnen er daarom niet altijd wat aan doen. Als je ouders of broers en zussen snurken, doe jij dat meestal ook.
Anti-snurktip: Het klinkt bijna te gek om waar te zijn, maar tongzoenen helpt. Lees hier hoe dat zit.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.