Je binnen een paar minuten iets gelukkiger voelen? Voeg een oxytocine boost toe aan je lijstje met goede voornemens. Instant geluk gegarandeerd. Niet alleen worden we heel blij van oxytocine, een dagelijkse portie van dit hormoon is ook gezond voor ons. Hoe je meer oxytocine aanmaakt? Wij geven je tips voor een oxytocineboost.
Oxytocine – ook wel het knuffelhormoon genoemd – maakt ons sociaal. Dit hormoon komt voornamelijk vrij bij sociale interactie. Wanneer we een connectie maken met anderen zorgt dit hormoon ervoor dat we anderen in vertrouwen nemen en dat we het gevoel hebben ergens bij te horen. Dit hormoon is zo belangrijk, dat 21 januari zelfs is uitgeroepen tot Wereldknuffeldag.
Oxytocine als medicijn
Oxytocine wordt aangemaakt door de hypofyse. Dit is een klier in je hersenen. Volgens Apotheek.nl wordt dit hormoon door artsen ingezet om bevallingen in te leiden. Het hormoon wekt namelijk weeën op. Daarnaast activeert het de melkklieren voor borstvoeding én gaat het overmatig bloedverlies na de bevalling tegen. Maar niet alleen zwangeren hebben baat bij oxytocine.
Knuffelen voor je gezondheid
In de juiste hoeveelheid zorgt dit hormoon ervoor dat we een fijn, geborgen gevoel ervaren vertelt Ralf Moorman van De Hormoonfactor. En volgens Alzheimer Nederlands zou oxytocine zelfs kunnen helpen tegen geheugenverlies en dementie. Onderzoek hiernaar staat alleen nog wel in de kinderschoenen. Oxytocine is een tegenhanger van stresshormoon cortisol. Dat we deze onverwachte klachten van stress hiermee kunnen voorkomen is dus mooi meegenomen. Het hormoon maakt je rustig. En om deze reden worden dieren vaak ingezet in de zorg. Een extra portie oxytocine is dus meer dan welkom!
Boost je oxytocine level
Knuffelen: niet alleen tijdens de seks of tijdens het knuffelen met je partner komt oxytocine vrij. Ook het knuffelen van vrienden, familieleden en mensen die je misschien wat minder goed kent boost je oxytocine level.
Lachen: Hadden we al gezegd dat lachen super gezond is? Een flinke lachbui heeft vele gezondheidsvoordleen. Niet alleen verminderd lachen stress, het verbeterd ook nog eens je weerstand. Lachen maar!
Dieren aaien: Fysieke aanrakingen verhogen je oxytocine level. Ook het aaien van je huisdier hoort hier dus bij! Win-win situatie, want je vrolijke viervoeter wordt hier vast ook blij van! Geen dieren in huis? Breng een bezoekje aan de kinderboerderij of vraag of je de hond van de buren een keer mag uitlaten.
Complimenten krijgen én geven: Geen excuses meer voor een tekort aan oxytocine. Wat blijkt? Ook zonder fysieke aanraking kun je dit fijne hormoon aanmaken. Op complimenten krijgen hebben we helaas niet zo veel invloed. Des te meer reden om vaker complimenten te geven. Wees vooral niet te zuinig, zolang het welgemeend is, is niets te gek.
Luisteren: In veel gesprekken luisteren we naar de ander om op diens woorden te kunnen reageren. Probeer in plaats daarvan eens te luisteren naar de ander om diegene te begrijpen zonder afgeleid te raken door de omgeving of je telefoon. De verbinding die er dan ontstaat zorgt dat je oxytocine aanmaakt.
Muziek: Zet je favoriete nummers op en je voelt je gelijk een stuk vrolijker. Naast oxytocine maak je ook nog eens dopamine aan tijdens het luisteren van muziek. Denk wel even om je oren als je je oordopjes erbij pakt. Het dragen van oordopjes is lang niet altijd zo onschuldig als dat we denken. Een dubbele oxytocineboost creëren? Luister samen met anderen naar muziek. Houd je vooral niet in om mee te dansen of zingen!
Massage: Om dezelfde reden dat knuffelen oxytocine stimuleert doen massages dat ook. Het gaat immers om de fysieke aanraking. Verwen jezelf door een massage te boeken of leer zelf masseren met deze tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.