Het is een onmisbaar ingrediënt in sushi en we voegen het steeds vaker zelf aan gerechten toe vanwege de unieke smaak en lage milieu-impact. Maar, dat zijn niet de enige voordelen van zeewier. Deze glibberige zeegroente kan mogelijk iets betekenen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Hoe zit dat?
Zeewier zit bommetje vol essentiële vitaminen en mineralen en is van nature laag in koolhydraten en vet. Klinkt gezond, toch? Dat is het ook. Maar er zit meer in deze zeegroente. De hersenen kunnen er wel eens blij van worden.
Een eigen cholesterol-systeem
Bekijk je de hersenen van dichterbij, zoals onderzoeker Monique Mulder van Erasmus MC doet, dan zie je dat ze een heel eigen cholesterol-systeem hebben. Dit functioneert onafhankelijk van het cholesterolgehalte dat hart en vaten beïnvloedt. Er worden steeds meer bewijzen gevonden dat een verstoort cholesterol-transport in het brein, betrokken is bij het ontstaan en de voortgang van de ziekte van Alzheimer, liet Mulder eerder weten aan gezondNU.
Cholesterolgehalte beïnvloeden
Dat cholesterolgehalte in de hersenen, kun je beïnvloeden door specifieke receptoren te stimuleren. Daar heb je allerlei chemische stoffen voor, maar die leveren in veel gevallen nogal wat bijwerkingen op. Nu weten we dat plantensterolen in verband worden gebracht met een gezond cholesterolgehalte voor hart en vaten. En ja, deze stoffen kunnen ook in kleine hoeveelheden het brein bereiken, alleen is het niet aangetoond dat ze daar het cholesterolmetabolisme positief kunnen beïnvloeden.
Zeewier voor de hersenen
En daar komt zeewier om de hoek kijken. Deze plant, en dan vooral het Aziatische zeewier Sargassum fusiforme, beschikt over hele unieke plantensterolen. De actieve stof in het zeewier is Saringosterol. Uit onderzoeken komt naar voren dat deze plantensterolen wél effect hebben op het cholesterolmetabolisme in de hersenen.
Hoe zit dat? Alzheimer wordt deels veroorzaakt door de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen. Testen bij muizen met Alzheimer laten zien dat het eten van het Aziatische zeewier, die afzetting tot tachtig procent vermindert. Bovendien waren de muizen vaker en sneller in staat nieuwe objecten te herkennen. Een aanwijzing dat hun geheugen erop vooruit ging. Bovendien waren er geen bijwerkingen.
Ziekte van Alzheimer verloopt grillig
Voor mensen met de ziekte van Alzheimer betekent dit nog niet zoveel, helaas. Het is namelijk lastig om het effect van zeewier op mensen te onderzoeken en al helemaal bij dementie, omdat de ziekte van Alzheimer grillig verloopt. Het ene moment kan een dement persoon heel helder zijn, het volgende moment totaal niet. Dat maakt het lastig harde conclusies te trekken. Nog los van het feit dat mensen ongeveer acht kilo van dit zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid Saringosterol binnen te krijgen als muizen. Dat betekent niet dat onderzoek stilligt. Onderzoekers zien potentie in zeewier en onderzoeken momenteel wat er gebeurt als ze de specifieke stof puur geven.
Wist je dat zeewier ook goed is als je diabetes hebt? Lees hier waarom.