Een kind dat opgroeit in openheid en vertrouwen, zal gelukkiger worden als volwassene. Maar hoe doe je dat? We vragen we het aan deskundigen Leo Bormans en Ad Bergsma. Hier lees je hun belangrijkste tips die je kunt gebruiken in je opvoeding. Beloofd: geen geploeter, gewoon doen!
Wat maakt je een gelukkig mens?, vroeg gezondNU aan geluksambassadeur Leo Bormans en Ad Bergsma. “Openheid en vertrouwen”, aldus Bormans. Die twee zorgen ervoor dat je geen angstig mens wordt. Bergsma: “Angst is gevaarlijk. Het maakt dat je alles afsluit, beveiligt en niet meer voor anderen openstaat.” De beste cadeaus aan je kind in de jaren dat je ze opvoedt, zijn daarom openheid en vertrouwen.
1. Hoe groot is je vertrouwen in andere mensen?
Het is soms lastig je kind los te laten, in een wereld die zo vol lijkt te zijn van bedreigingen. Toch kun je anderen best vertrouwen, stelt deskundige Leo Bormans. “Alleen al aan de kust raken in de zomermaanden honderden kinderen hun ouders kwijt. Het merendeel keert ongedeerd terug thuis dankzij de hulp van een vreemde. Deze kinderen zijn niet ontvoerd, meegenomen of verkracht. Dus we mogen elkaar best vertrouwen.”
2. Zorg voor openheid
Het mooiste wat je daarom aan je kinderen kan meegeven in de opvoeding, is openheid. Gelukkig gebeurt dat in veel gezinnen ook. Bormans: “Ik denk dat die openheid verklaart waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen ter wereld zijn”
3. Streef niet naar het beste
Een burnout komt steeds vaker op jonge leeftijd voor. Er waren bijvoorbeeld nog nooit zoveel studenten, allemaal twintigers, met een burnout . Officiële ‘studentenburnout-cijfers’ zijn er niet, maar het geeft wel te denken. Is er reden tot bezorgdheid?
Psycholoog Ad Bergsma: “Volwassenen kijken minder zorgeloos naar de toekomst. Wat ik hoor en zie, is dat ouders een ongelooflijke druk bij kinderen neerleggen om excellent te zijn. In mijn hardloopclubje zit een leraar die blij is dat hij geen havo/vwo-brugklas heeft. Want dan moet hij een aantal ouders aan het eind van het jaar ‘teleurstellen’ omdat hun kind naar de havo moet. Zelfs in de kleuterklas komt dat vwo-niveau al ter sprake, terwijl een kleuter nog tot ontwikkeling moet komen.”
4. Vertrouwen en complimenten in de opvoeding
Het streven naar excellentie voor onze kinderen, komt voort uit onzekerheid, denkt Bergsma. “Vroeger werkte je levenslang voor dezelfde baas. Je startte als leerling, deed ervaring op, en uiteindelijk droeg jij als vakman jouw kennis over aan een nieuwe generatie. Er was zekerheid. Nu moet je initiatief tonen, je gedrevenheid laten zien en opvallen in de massa. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op ons mentale kapitaal en onze levensvaardigheden, terwijl je daar thuis en op school niet altijd genoeg van mee krijgt.”
Kinderen moeten niet alleen streven naar beter en meer, maar ook vertrouwen krijgen in wat ze kunnen. “Geef kinderen complimenten, praat met ze en maak ze bewust van hun eigen kwaliteit.”
Lees hier meer over opgroeien en een prestatiemaatschappij en het labelen van kinderen.