Wanneer je gevoelig bent voor stress, zijn routines je beste vriend. Ze creëeren rust, voorspelbaarheid en daarmee ontspanning. Want wanneer je precies weet wat je te doen staat, kun je beter relaxen. Maar hoe maak je routines eigen? Wij geven je een snelcursus.
Routine en structuur saai? Nee hoor! Door voorspelbare patronen in je leven te introduceren, houd je juist meer tijd en energie over voor dingen die je écht belangrijk vindt. Daardoor kun je je beter focussen op zaken die je opladen. Ga maar na: wanneer je niet hoeft na te denken wat je ‘s ochtends aantrekt, niet in alle haast je lunch in elkaar flanst of gejaagd de auto instapt omdat je nét te laat wegrijdt, kom je een stuk fijner aan op je werk. En wie zijn werkdag begint met meer rust, komt met meer energie thuis. Zo heb je ‘s avonds tijd om yoga te doen of een goed boek te lezen, in plaats van een avondje te Netflixen. Hebben we je overtuigd van de meerwaarde van routines? Ga er dan met deze tips mee aan de slag:
1. Begin klein
We maken in ons leven vaak de fout dat als we een nieuwe routine willen aanleren, we direct van alles en nog wat willen veranderen. Je kunt alleen niet van jezelf verwachten dat je iedere dag op vaste tijden gaat slapen als je een nachtbraker bent. Net zoals een bankhanger niet ineens vijf keer per week in de sportschool te vinden is. Wanneer we onze doelen te groot zijn, lijken ze onbereikbaar en word je automatisch minder gemotiveerd. Begin daarom klein en introduceer één voor één je nieuwe routines. Verkijk je ook niet op de tijd die het je kost om van nieuw gedrag een gewoonte te maken. Hoe lang dit duurt, zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommige mensen heb je er 21 dagen voor nodig en anderen zeggen dat je er 254 dagen duurt. Geeft jezelf dus de tijd.
2. Kies voor de gemakkelijkste weg voor meer routines
Dit klinkt misschien gek, maar neem in eerste instantie de gemakkelijke weg. Kies voor een routine die je niet al te veel moeite kost. Op die manier maak je al snel kennis met een succeservaring. Wanneer we een doel behalen, maken we het hormoon dompamine aan wat een gelukzalig gevoel geeft. Hoe vaker we succes ervaren, hoe gemotiveerder we zijn om een nieuw doel te behalen. Kies je dus voor een routine die voor jou haalbaar is, dan ga je al snel aan de slag met een nieuw doel. Zo creëer je stap voor stap meer regelmaat in je leven. Inspiratie nodig? Wij geven je een aantal voorbeelden van kleine routines. Begin er eerst met één of twee die je aanspreken:
- Sta iedere dag om dezelfde tijd op, zonder te snoozen
- Maak je lunch de avond van te voren al klaar
- Drink iedere ochtend als je opstaat een glas water
- Mediteer vijf minuten voor je lunchpauze
- Ruim je werkplek op als je werkdag erop zit
- Maak elke dag een ommetje in je lunchpauze
- Geef iedere dag één iemand een compliment
- Maak een boodschappenlijstje voor je naar de supermarkt gaat
- Begin elke zondagochtend met een yogasessie
3. Schrijf je motivatie op
Heb je een nieuw doel gekozen uit het lijstje? Je houdt het langer vol als je weet waarom het voor jou belangrijk is. Misschien wil je wel in je lunchpauze wandelen omdat het je rust geeft, je concentratie verbetert of omdat je zo aan je stappen komt. Door de voordelen op te schrijven, uit te tekenen of op een ander manier fysiek te maken, vergroot je je motivatie. Het helpt ook om elk succes te vieren. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een planner te kopen en iedere keer dat je je routine hebt uitgevoerd een vinkje te zetten of een sticker te plakken in je planner. Kortom: uitvergroten dat succes van je!
4. Koppel je nieuwe routine aan andere routines
Hoe zorg je ervoor dat een routine gemakkelijker vol te houden is? Door hem te koppelen aan een andere routine of vast moment van je dag. Dat maakt het simpeler om te onthouden. Denk aan: mediteren (nieuwe routine) nadat je wakker wordt (vast moment), je lunch alvast klaarmaken (nieuwe routine) na het avondeten (oude routine) of je werkplek opruimen (nieuwe routine), als je werkdag erop zit (oude routine).
5. Houd rekening met weerstand
Een nieuwe routine je eigen maken valt niet mee. Ons brein is van nature geneigd te protesteren tegen verandering. Voorspelbare patronen geven ons een gevoel van veiligheid. Wijk je opeens af van je oorspronkelijke patroon door een nieuw patroon te introduceren in je leven? Dan is het goed om rekening te houden met deze weerstand. Je kunt ‘geen zin hebben’, het ‘toch niet zo nodig vinden’, of het ‘saai’ vinden. Bedenk welke obstakels jij tegen kunt komen tijdens het introduceren van je nieuwe routine, zodat je daar van te voren al rekening mee kunt houden en een plan hebt. Heb je je bijvoorbeeld voorgenomen iedere dag een half uurtje te wandelen tijdens je lunchpauze, bedenk dan wat je gaat doen als het ineens heel hard regent. Misschien ga je wel op pad met je paraplu, stel je je wandeling uit tot na je werkdag of zet je je capuchon op en ga je gewoon. Houd rekening met scenario’s die je routine in wording in de weg staan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.