Leven zonder stress is onmogelijk. Maar rondrennen als een (stress)kip zonder kop, is het domste wat je kunt doen. Je werkt daardoor minder efficiënt. En hoe chronischer de stress wordt, hoe meer het je afweersysteem ondermijnt. Chronische stress beschadigt zelfs je brein. Genoeg redenen om even de vicieuze cirel van stress te doorbreken.
Anti-stresstip
- Yoga – Met yoga leer je op ene uitstekende manier te ontspannen. De meditatie-oefeningen werken rustgevend en is goed voor een betere concentratie, slaapritme en bloeddruk.
- Ademoefening – door bewust te ademen, kunnen we in een stresssituatie weer tot rust komen. Deze ontspanningsoefening is bedoeld voor mensen zonder ademhalingsproblemen.
- Ga op je rug liggen, buig je knieën zo dat je onderrug de grond raakt.
- Leg je handen op je buik en adem rustig en niet te diep in. Voel hoe je buik iets omhoog beweegt. Adem uit en voel hoe je buik weer omlaag gaat.
- Blijf zo gedurende vijf minuten ontspannen in- en uitademen.
10 tips van om de vicieuze cirkel te doorbreken
1. Wees je bewust van je stress
Merk je dat je last hebt van stress, probeer je dan bewust te ontspannen. Daarbij is het belangrijk goed op je houding te letten. Houd je schouders laag en haal rustig adem vanuit je buik.
2. Vergroot je veerkracht
Creëer meer vitaliteit door middel van voeding en beweging. Bouw voldoende herstelmomenten in en zorg dat je gepassioneerd bent over alle dingen die je doet. Neem regelmatig rust en probeer genoeg te slapen. Kortom: besteed voldoende tijd aan een goede basis.
3. Rustig aan, lekker slapen
Voldoende slaap brengt je hormonale systeem weer in evenwicht. Bij onvoldoende nachtrust krijgt je lichaam niet de kans om zichzelf te herstellen. Helaas leidt stress in veel gevallen juist tot slaapproblemen, wat weer leidt tot meer stress. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, biedt moeder natuur allerlei middelen die overdag rustgevend werken en ‘s nachts de nachtrust bevorderen. De bekendste zijn magnesium, passiflora, citroenmelisse en valeriaan. Ze helpen je lichaam en geest te ontspannen, zodat de stresshormonen in het lichaam afnemen.
4. Schrijf
Het helpt als je iedere avond voor het slapengaan drie positieve gebeurtenissen van die dag opschrijft. Schrijven helpt je om situaties vast te leggen, waardoor je op een andere, positievere manier terugkijkt op je dag. En doe vooral geen drukke dingen vlak voordat je naar bed gaat.
5. Hup – het bos in!
De natuur helpt om te ontstressen, blijkt uit onderzoek. Je neemt afstand van de prikkels uit het moderne leven. Het ruikt lekker, je bent in een andere omgeving en je hebt even geen last van deadlines, vragen of mensen die iets van je willen. Tijdens je wandeling kun je oefeningen doen om je bewuster te zijn van waar je bent en hoe het met je gaat. Veranker het mooiste moment uit je wandeling in je geheugen. Als je je later gespannen voelt, roep dan beelden of dingen op die je hieraan doen denken.
6. Pak je potlood (of kwast)
Heb je een passie voor schilderen, beeldhouwen of houd je van punniken? Ga er vooral mee aan de slag. Alles wat emotionele indrukken kan uitdrukken helpt. Als je veel stress verzameld hebt in je lichaam, moet je een manier vinden om je weer te ontladen.
7. Waar is die grens? Daar!
Mensen met stress moeten hun klachten echt serieus nemen. Leer grenzen stellen, relativeren en voor jezelf opkomen. Kom je zelf niet uit je cirkel van stress, bijvoorbeeld door bepaalde omstandigheden of persoonlijkheidskenmerken, schakel dan psychologische begeleiding in.
8. Dit wil ik!
Leer prioriteiten stellen. Wat is écht belangrijk in mijn leven? Ken het verschil tussen belangrijke en minder belangrijke dingen. Investeer tevens in een goede planning. Mensen hebben de neiging om zichzelf te overschatten en het werk te onderschatten. En wees assertief: zeg nee als dat nodig is.
9. Pieker je even suf
Sta jezelf toe om vijf minuten lang te piekeren over alles wat je bezighoudt. Zoek daarna afleiding en probeer het dan ook echt niet meer te doen.”
10. Minder prikkels alsjeblieft
Buiten de psychische oorzaken van stress bestaat er ook nog omgevingsstress: Voedselintoleranties en chemicaliën: het zijn allemaal stressveroorzakers van buitenaf die ons systeem overprikkelen, meestal zonder dat je dat echt in de gaten hebt. In zo’n geval ontstaat stress dus niet alleen tussen de oren, maar werkt het echt bevorderlijk om deze omgevingsfactoren te beperken.