Een cadeau geven is lastig, maar een cadeau ontvangen is minstens zo lastig. Want wat zeg je als je eigenlijk niet blij bent met het cadeau? En wat geef je iemand die je niet goed kent? Wij doken daarom in het mysterie van cadeaus geven én ontvangen. Deze etiquette maken je leven makkelijker.
Het geven en krijgen van cadeaus lijkt iets vanzelfsprekends, maar als je de etiquette ervan niet tot in de puntjes beheerst, begeef je je op gevaarlijk terrein. Een cadeau is namelijk een verraderlijke spiegel van hoe je in de vriendschap staat en draait voornamelijk om sociale waardering. Het laat zien of de ander het waard is om moeite en tijd in te investeren en werkt als een bevestiging van jullie relatie. En als dat het nog niet lastig genoeg maakt, heb je ook nog te maken met ingewikkelde verlanglijstjes, mensen die ‘alles al hebben’ en cadeaus die je het liefst meteen naar de kringloop brengt. Met deze etiquette wordt cadeaus geven en ontvangen weer leuk:
1. Geld geven is ongepast
Geld geven, of het nu in een degelijke envelop zit of in een spaarpot, is geen goed idee. Een relatie druk je niet uit in geld. Daarnaast is het onpersoonlijk en weet de ontvanger ook meteen hoeveel hij of zij waard is. De enige uitzondering is als kinderen voor iets sparen of als op de uitnodiging een alleszeggend envelopje staat. Een cadeaubon ligt op de grens. Geef liever een originele zelfgemaakte bon, dan de standaard bioscoop- of boekenbon. En krijg je geld? Open de envelop dan nooit in bijzijn van de gever. Dat is not done.
2. Niet blij met het cadeau? Houd het voor je
Krijg je een afstotelijke vaas cadeau? Of wanstaltige sloffen? Verberg dan je teleurstelling en zeg netjes ‘dank je wel’. Zo beledig je de gever niet en verpest je ook niet de sfeer met je eerlijke, maar ietwat lompe reactie. Het is een ander verhaal als de cadeaugever meteen zegt dat je het mag ruilen. Vraag dan op een rustig moment naar het bonnetje.
3. Een cadeau hoor je in te pakken
Wat een cadeau een cadeau maakt, is dat je het kunt uitpakken. Zonder een laagje pakpapier is de hele verrassing weg en lijkt het alsof je weinig moeite hebt gedaan. Rollen pakpapier hoef je niet in te slaan. Hergebruik een eerdere cadeauverpakking, scheur een pagina uit een tijdschrift of gebruik een oude krant. Feestelijke strik erom en je bent klaar.
4. Iets om te eten is altijd goed
Een hersenkraker: wat geef je iemand die je niet goed kent? De één zegt dat je met een bos bloemen nooit de plank misslaat, de ander vindt dat je beter een fles wijn kunt kopen. Iets om te eten, is eigenlijk altijd goed. Denk aan een kaasplankje, een zelfgebakken appeltaart, een doos bonbons of een trommel gevuld met koekjes. Het klinkt cliché, maar iedereen is er blij mee.
5. Begin nooit over een gegeven cadeau
Als je een cadeau hebt gegeven, is het niet netjes om er later weer naar te vragen. Zeg dus niet: “Ik zie je nooit mijn zelfgebreide sjaal dragen” of “Gebruik je de theepot die ik je voor kerst gaf wel?”. Je zet de ontvanger zo voor het blok. Op het moment dat je het cadeau geeft, zit jouw taak erop.
6. Geen cadeau, is geen cadeau
Er zijn mensen die je niet blij maakt met een cadeau. Ze zeggen nadrukkelijk dat ze ‘alles al hebben’ of zetten op de uitnodiging: ‘Het grootste geschenk is je aanwezigheid’. Ook al kun je het je misschien niet voorstellen, luister dan toch naar deze wens en kom met lege handen. En ja, dat betekent ook dat je de goedbedoelde fles wijn of bos bloemen thuis laat.
7. Zeg nooit dat je het cadeau al hebt
Een cadeau voor iemand kopen, blijft een gok. Het maakt niet uit hoe goed je diegene kent. Altijd loop je het risico dat je een cadeau geeft dat de ander al heeft. Een boek dat al in de boekenkast staat of een cd die bijna grijs gedraaid is. Als ontvanger heb je dan maar één taak: ‘dank je wel’ zeggen en niet laten merken dat je het cadeau al hebt. Je kunt het altijd aan iemand doorgeven of het naar de kringloopwinkel brengen.
8. Overdrijf niet
Om te voorkomen dat de berg cadeaus bij kerst en sinterklaasavond ieder jaar groeit en dat je huis – en dat van anderen – alleen maar voller wordt, is dit stokpaardje handig:
– Geef iets wat de ander nodig heeft
– Geef iets wat de ander graag wilt
– Geef iets wat de ander lekker vindt
Houd dit ook in gedachten bij het maken van een verlanglijstje.
Geen inspiratie? Deze cadeaus maak je zonder veel moeite zelf.