Een gezonde binnenklimaat is cruciaal voor een gezond leven. Zo kan een gebrek aan ventilatie in huis zorgen voor hoofdpijn, luchtwegklachten en droge ogen. Hoe zorg je ervoor dat je huis een oase is van gezonde lucht? Wij geven je vijf natuurlijke tips.
1. Ventileer voor een gezond binnenklimaat
Het is een inkoppertje, maar blijft de belangrijkste voorwaarde voor een gezond binnenklimaat: ventileren. In iedere kamer van je woning dient er constant een beetje buitenlucht binnen te komen. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘oude’ binnenlucht en dat noemen we ventilatie. Je kunt het beste 24 uur per dag ventileren, dus ook in de avond nacht en winter. Vergeet ook niet om je huis af en toe volledig te luchten. Zet daarvoor de ramen en deuren aan beide kanten van je huis een kwartier tegen elkaar open. Dit doe je het beste buiten de spits, tijdens het koken, douchen, stofzuigen, klussen of na het slapen. Is het buiten vochtig? Lucht dan niet te lang, dat kan schimmel veroorzaken.
2. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid
De juiste luchtvochtigheid is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Een te lage luchtvochtigheid kan zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, droge lippen en ogen of soms zelfs huidklachten. Daarnaast is een lage luchtvochtigheid ook niet goed voor je huis. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid ook vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen. Weet jij de luchtvochtigheid in jouw huis niet? Je kunt dit heel makkelijk meten met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent.
3. Meet de luchtkwaliteit in je huis
Met verschillende apparaten kun je tegenwoordig de luchtkwaliteit meten in huis. En: meten is weten. Alhoewel… Als je een gezond binnenklimaat wilt realiseren, heeft het in Nederland weinig zin om binnenshuis de concentraties ammoniak, ozon en zuurstof te meten. De hoeveelheid ammoniak in Nederland is bijvoorbeeld erg laag en het zuurstofniveau in de lucht is in huis en buiten altijd ongeveer 21 procent van de totale lucht. Hoe kun je dan het beste je luchtkwaliteit meten? Kijk in elk geval naar de CO2 en fijnstof in je huis. Binnen kunnen de concentraties CO2 snel oplopen en dit kan leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. En fijnstof zegt veel over de luchtkwaliteit. Hoe goed je ventileert en lucht bepaalt grotendeels de concentraties fijnstof.
4. Zet altijd de afzuigkap aan tijdens het koken
Koken is een grote veroorzaker van fijnstof, en dan vooral op gas en tijdens het braden van vlees en wokken van groenten. Killing voor een gezond binnenklimaat. Uit onderzoek van TNO blijkt dat in woningen de concentratie fijnstof gedurende enkele uren na het koken veel hoger kan zijn dan buiten. Hoe je dat voorkomt? Door de afzuigkap aan te zetten. Om fijnstof dat wordt veroorzaakt door het koken voor 95 procent te verwijderen, moet je driemaal het volume van de woonkamer en/of keuken verversen. Vooral in de winter kost dat veel energie. Beter is het om tijdens het koken direct alles af te zuigen. Uit experimenten in het TNO laboratorium blijkt dat voor een goede afzuiging minimaal een capaciteit van 300 m3/uur nodig is tijdens het koken.
5. Kies niet zomaar een luchtreiniger voor een gezond binnenklimaat
Ze komen als paddenstoelen uit de grond, zeker sinds corona om de hoek kwam kijken: luchtreinigers. Het zijn apparaten met één belofte: allerlei kleine stofjes uit de lucht in je huis filteren en zo te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Van schimmels tot bacteriën en van uitlaatgassen tot stukjes tapijt die door de lucht zweven. Luchtreinigers zuigen lucht aan, halen de ‘vieze’ lucht door een filter en blazen de schone lucht weer uit. In de filters blijven de vieze stofjes hangen. Maar de ene reiniger is de andere niet, vertelt Bert Blocken aan de Volkskrant. Hij is hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven en doet onderzoek naar luchtreinigers. Bij sommige filtertechnologieën komen restproducten vrij die schadelijk zijn, zoals ozon. Een slecht apparaat vangt die niet goed af en kan daardoor zelfs schadelijk zijn. Vermijd in elk geval opvallend goedkope exemplaren van onduidelijke herkomst. Goede luchtreinigers halen meer dan 85 procent van de schadelijke stofjes uit de lucht die door de filters gaat, volgens Blocken. Dan gaat het bijvoorbeeld om fijnstof, stikstofdioxide en formaldehyde, maar ook om pollen, bacteriën en virussen.
Dit artikel is in samenwerking met Strooming tot stand gekomen. Strooming is expert in legionellapreventie, geluid-, geur- en luchtonderzoek.