Bij kalium denken we aan … Nou ja, denk je wel ergens aan? Dit mineraal heeft je lichaam broodnodig, maar de kans is groot dat je niet weet in welke voeding het zit of wat de gezonde voordelen zijn. Daarom delen wij vier gezonde feiten over kalium.
Feit 1: Kalium is nodig voor een gezonde bloeddruk
Wist je dat kalium in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt? Dit mineraal is essentieel voor een gezonde bloeddruk. Natrium (zout) zorgt voor een hogere bloeddruk. Kalium verlaagt juist je bloeddruk. Ook speelt het een rol bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel.
Feit 2: Hoe je kookt bepaalt het gehalte aan kalium
Kalium mag dan in veel van ons eten zitten, of het ook goed wordt opgenomen is een tweede. Dat hangt namelijk af van hoe je jouw maaltje bereidt. Zo meldt Rivas dat kalium oplosbaar is in water. Bij het koken van je groenten en piepers gaat zo’n eenderde van de hoeveelheid kalium verloren. Wil je zo veel mogelijk mineralen en vitamines behouden? Kook je groenten en aardappels dan zo kort mogelijk en in zo min mogelijk water. Bij (roer)bakken gaat er overigens geen kalium verloren.
Feit 3: Je lichaam dopt zijn eigen boontjes
Uit je voeding wordt maar liefst zo’n 90 procent van het kalium opgenomen. Het Voedingscentrum benoemt dat je lichaam zelf de hoeveelheid kalium in je bloed reguleert. Handig! Je nieren houden namelijk de hoeveelheid van dit belangrijke mineraal constant. Als je weinig binnenkrijgt, plas je ook weinig uit. Zo zorgt je lichaam er zelf voor dat je – in de meeste gevallen – geen tekort krijgt.
Feit 4: Een kaliumtekort kan, maar een overschot (bijna) niet
Een tekort aan kalium kan ontstaan door het langdurig gebruik van plasmiddelen, maagzuurremmers of middelen die de stoelgang bevorderen. Ook na heftig braken of ernstige diaree kan een tekort ontstaan. Je kunt volgens het Voedingscentrum dan last hebben van verminderde eetlust, verzwakte spieren, misselijkheid en/of lusteloosheid. Door veel te transpireren kun je een verhoogde uitscheiding hebben. Bijvoorbeeld als je fanatiek sport of te maken krijgt met de overgang. Een tekort los je vaak op door producten te eten die rijk zijn aan kalium, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood. Het is vrijwel onmogelijk om via je eten of drinken te veel van het mineraal in je lichaam te krijgen. Je nieren zorgen er namelijk voor dat je dit overschot uitplast. Een overschot kan ontstaan als je nieren niet optimaal functioneren of bij gebruik van bloeddrukverlagers die kaliumsparend zijn.
Lees ook 8 onmisbare vitamine en mineralen voor een gezonde weerstand.
Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Niet gek dus dat we ze zelfs zien pronken op pakken sap, toetjes en koekjes. Maar wat weten we eigenlijk over ze? In deze rubriek vertellen we je de geheimen van een vitamine of mineraal, zodat jij je bewuster bent van de feiten, fabels en gezonde invloed van deze stofjes.