Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar hoe zorg je dat je in deze periode voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Wij delen 5 belangrijke en gezonde tips voor tijdens de vastenmaand. Ramadan mubarak!
Tip 1: Eet vezelrijke maaltijden
Zorg tijdens de Iftar – de maaltijd die gegeten mag worden na zonsondergang – voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.
Tip 2: Drink voldoende water
Naast vezelrijke maaltijden is vocht net zo belangrijk tijdens de ramadan. Het is verstandig om tussen zonsopgang en zonsondergang zeker 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen, zeker bij mooi weer. Nuttig bij het ontbijt daarom een paar extra glazen water. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Deze bevatten veel calorieën en leveren geen tot weinig goede voedingsstoffen.
Tip 3: Variatie is the key!
Het is belangrijk om te variëren, zodat je genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg daarom dat je voldoende groente, fruit, mager vlees, vis, peulvruchten, ei, tofu, noten, magere of halfvolle zuivelproducten, 30+ kaas, bruinbrood, volkorenbrood en volkorengranen eet.
Kies niet voor te veel zoete en vette producten, zoals baklava of gefrituurde hapjes. Daar zitten veel calorieën in en weinig goede voedingsstoffen in waar je lichaam blij van wordt.
Tip 4: Eet niet meer dan nodig is
Tussen zonsondergang en zonsopgang loop je het risico dat je in alle haast meer eet dan je werkelijk nodig hebt. Eet je wél te veel of te snel in een korte tijd, dan raken je darmen en maag van slag en krijg je buikpijn. Je lichaam heeft dan moeite met het verwerken van al dat eten. Gerechten kunnen zwaar vallen als je na uren ineens weer iets eet. Eet daarom rustig en schep niet meer op dan nodig is.
Tip 5: Kauwen, kauwen, kauwen
Goed kauwen is belangrijker voor je spijsvertering dan je denkt. De spijsvertering begint namelijk al in de mond. Speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Bovendien werkt speeksel als een heus glijmiddel. Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken.
Wist je dat..
de islamitische jaartelling afhankelijk is van de stand van de maan? Telkens wanneer er een nieuwe maan is, begint er een nieuwe maand. Omdat een Islamitisch jaar ongeveer 3 procent korter is dan ons ‘zonnejaar’ schuift de ramadan ieder jaar zo’n elf dagen op. Hoeveel dat precies is, ligt aan de stand van de maan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.