Bosui is een typische groente die elk gerecht laat opbloeien. In de soep, curry, salade of op de boterham – alles is lekker. Maar hoe zit het met jouw kennis over deze groente? We zetten vijf geheimen op een rij, waardoor jij er bijvoorbeeld achterkomt hoe je bosui kunt bewaren.
Geheim 1: ook wel bekend als lente-ui
Om meteen een fabel uit de weg te helpen: bosui is niet iets anders dan lente-ui. In de praktijk is het wel zo dat lente-ui vaak de naam bosui krijgt als deze verpakt is met meerdere bij elkaar. De groente behoort tot de uienfamilie en is licht pikant van smaak. Je herkent hem aan de diepgroene, gave stengels die uitmonden in een witte, ovale wortel.
Geheim 2: de groente is caloriearm
Bijna ieder recept begint wel met ‘pel en snipper een ui’. Niet gek, want een uitje geeft je gerecht meteen meer smaak. Maar dat is niet de enige reden om ui toe te voegen aan je pan. Ook de hoeveelheid calorieën maakt dit een topper. Misschien niet het grootste geheim, want veel groentes zijn caloriearm, maar (bos)ui doet het wat dat betreft ook erg goed. Deze groente bevat slechts 37 Kcal per 100 gram.
Geheim 3: bosui bewaren doe je niet in de koelkast
Wat is de beste manier om bosui te bewaren? Om deze groente zo lang mogelijk vers te houden, bewaar je hem het beste op een koele, donkere en droge plek. En dat is niet de koelkast, tenzij het hoogzomer is en de koelkast het enige koele plekje in huis is. Verse bosui bewaren doe je beter ook niet in de vriezer, want dan wordt deze slap en smaakloos.
Geheim 4: hij is gezond voor je hart
Niet alleen bosui, maar alle uien zouden gezond zijn voor je hart. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die ui eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan de antioxidant quercetine. Ook zou het een gunstige werking hebben op de hoeveelheid cholesterol en bevatten ze veel vitamine K, wat gezond is voor je bloedvaten.
Geheim 5: bosui kweek je makkelijk zelf
Wist je dat je bosui ook makkelijk zelf kunt kweken in een moestuin? Een van de voordelen is dat het gewas kan doorgroeien. Je kunt ze dus gedurende langere tijd zaaien en oogsten. Dat start rond maart en eindigt rond oktober. Je kunt de groente kweken door ze voor te zaaien, maar je kunt ze ook direct in de grond in rijtjes van 25×2,5 centimeter zaaien. Om bosui te kweken kun je ook het kontje van een bosui gebruiken en deze op de vensterbank laten opkomen in een klein glaasje water.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.