Is soja gezond of niet? Wat is soja eigenlijk en is het kankerverwekkend? Steeds vaker liggen vleesvervangers op basis van soja op ons bord in Nederland. Wij beantwoorden de vier meest gestelde vragen over deze peulvrucht.
Wat is soja?
Voor we ingaan op de vraag of soja gezond is, is het nuttig te weten wat soja nu eigenlijk precies is. Soja is gemaakt op basis van sojabonen. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Ook sojadrink of sojamelk wordt gemaakt van deze peulvrucht. Soja wordt vaak gebruikt in vleesvervangers, zoals vegaburgers of vegaballetjes. Let er wel op dat deze peulvrucht van nature onvoldoende vitamine B12 bevat om door te gaan als volwaardige vleesvervanger.
Is soja gezond?
Sojabonen zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Omdat ze veel vezels bevatten behoud je lang een verzadigd gevoel. De peulvrucht staat dan ook in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week peulvruchten – zoals soja – te eten, als alternatief voor vlees. Niet voor niets is dit gezonde goedje een favoriet onder vegetariërs.
Let er wel op of het productie niet erg bewerkt is, zoals sommige sojadranken en vleesvervangers. Onze tip: lees het volledige etiket. Bevat het product nog voldoende voedingsstoffen? En hoeveel suiker of zout is er aan het product toegevoegd? Op die manier controleer je welke producten daadwerkelijk een gezonde keuze zijn.
Is soja gezonder dan koemelk?
Sommige mensen drinken sojadrank in plaats van koemelk. Volgens diëtist en natuurvoedingskundige Henny de Lint is sojadrink niet altijd een gezondere keuze. “Sojadrink mist belangrijke stoffen die wel in koemelk zitten”, vertelde zij in een eerder artikel. Bovendien adviseert het Voedingscentrum om goed te controleren hoeveel suiker er in sojadrink zit. Is het meer dan 6 gram per 100 gram drink? Dan staat het niet meer in de Schijf van Vijf.
Is soja kankerverwekkend?
Zoals we al in een eerder artikel schreven verhoogt het eten van soja niet de kans op kanker. Merel van Veen-Wagensveld, Coördinator Voeding en Kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): “Het lijkt erop dat het eten van soja de kans op kanker juist verkleint. Er is nog meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te zeggen. Het advies is om maximaal twee tot drie porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Dit zou mogelijk een gunstig effect kunnen hebben. Maar gebruik geen sojasupplementen; er is onvoldoende bekend over het effect van deze sojasupplementen op het ontstaan en de groei van kanker.”