Minder vlees, meer peulvruchten en vooral flinke borden salades bomvol groenten. We weten dat een meer plantaardig voedingspatroon beter is voor onze planeet. En vaak wordt er ook beweerd dat vegetarisch eten gezond is. Maar is dat wel écht zo? Is een plantaardig eetpatroon de uitkomst als je aan je gezondheid wil werken?
Meer peulvruchten, minder vlees
Wie geen vlees eet zal een andere bron van eiwitten moeten vinden om aan de dagelijkse eiwitbehoefte te kunnen voldoen. Vervang je hamburgers, gehaktballen en speklappen voor kikkererwten, soja en linzen? Dan heb je een flinke gezondheidswinst te pakken. Niet voor niets zijn peulvruchten je ticket naar een fit lijf. Het Voedingscentrum: ‘Als je eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, dan heeft dat gezondheidsvoordelen. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.’ Een onderzoek van de World Health Organisation bevestigt dit door te concluderen dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker. Vervang je een stukje rood vlees door een portie peulvruchten, dan is plantaardig eten dus écht gezonder.
Eiwitten, ijzer en vitamine B12
Meer plantaardig eten heeft ook een keerzijde. Dierlijke producten weglaten uit je voeding kan gezond zijn, mits je rekening houdt met eventuele tekorten in bepaalde voedingsstoffen. Het gaat hierbij niet alleen om eiwitten – hoewel de juiste plantaardige eiwitbronnen ook belangrijk zijn. Dierlijke producten bevatten bepaalde mineralen en vitaminen die niet – of in mindere mate – aanwezig zijn in plantaardige producten. Zo zit vitamine B12 van nature alleen in dierlijke producten. Wel is deze vitamine aan sommige vleesvervangers of alternatieven voor melk toegevoegd. Eet je volledig plantaardig? Dan kun je een vitamine B12 supplement slikken om een tekort te voorkomen. Laat je hierin adviseren door een diëtist. Daarnaast is vlees een belangrijke bron van ijzer. Met deze voedingsmiddelen kun je ook uit plantaardige voeding voldoende ijzer halen.
De ene vleesvervanger is de ander niet
Is vegetarisch eten altijd gezond? Als je vette vis of kip vervangt door veganistische kipnuggets of een burger van de Vegan Junk Food Bar dan valt de gezondheidswinst van de keuze voor plantaardig te verwaarlozen. De gezonde voordelen van een vegetarisch dieet ten opzichte van een flexitarisch eetpatroon (het minderen met vlees en zuivel) zijn niet onderzocht, aldus het Voedingscentrum. Of het daadwerkelijk gezonder is om volledig vegetarisch of veganistisch te eten is dus niet bekend. Wel blijkt er uit dit onderzoek dat vleesvervangers vaak gezonder zijn dan een stukje vlees. Maar niet elke kant-en-klare vleesvervanger is even gezond. Hoe kies je een gezonde vleesvanger? Het liefst ga je voor een vleesvervanger waaraan vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd. Of deze voedingstoffen in de vleesvervanger zitten lees je op het etiket van het product. Ook kun je checken hoeveel zout en eiwitten er in de vleesvervanger zitten. In een goede vleesvervanger zit minimaal 5 gram eiwit per portie. Producten van soja bevatten vaak voldoende eiwitten. Het Voedingscentrum tipt: vergelijk etiketten van verschillende vleesvervangers en kies het product dat het minste zout en de meeste eiwitten bevat.
Tips om vaker plantaardig te eten? Met dit stappenplan eet je in 5 stappen minder vlees.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.