De lunch van de gemiddelde Nederlander bestaat uit een bammetje met kaas. Maar ook een beschuit of cracker met kaas als ontbijt of een paar plakken kaas over een ovenschotel is vaste prik. Als het om kaas gaat, is niets ons te gek. Dit heerlijke product is rijk aan vetten en heeft hierdoor – met name in de dieetcultuur – een ongezond imago gekregen. Maar is dat terecht? Hoe (on)gezond is kaas eigenlijk? En welke kaassoort kun je het best kiezen?
Bomvol belangrijke voedingstoffen
Kaas barst van de eiwitten, vitaminen en mineralen. Zo bevat dit product vitamine A, vitamine B2, vitamine B12, calcium, fosfor, magnesium, zink en selenium. In Nederland zorgt kaas – samen met andere zuivelproducten – voor 60% van de dagelijkse inname van calcium en voor 40% van de dagelijkse inname van vitamine B12. Kaas is dus een belangrijke bron van voedingstoffen voor ons kaaskoppen.
Vet, vetter, vetst
Naast een hele hoop vitamines en mineralen bevat kaas natuurlijk ook veel vetten. De aanduiding 48+ op de verpakking geeft het vetgehalte aan. Dit vetgehalte wordt aangegeven per hoeveelheid droge stof (kaas zónder water). Het vet in de kaas bestaat volgens het Voedingscentrum voor 60% uit verzadigd vet. En van verzadigde vetten weten we dat ze niet zo goed zijn voor je hart en bloedvaten.
Badderen in zout
Dat kaas barst van de hoeveelheid zout is niet zo gek. Om kaas te maken wordt de kaas een aantal dagen in een pekelbad gelegd – oftewel, een bad vol zout. Het natrium dat in dit zout zit vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk. Wil je minder zout eten? Dan kun je dit gezonde broodbeleg overwegen.
Conclusie
Afhankelijk van je leefstijl, gezondheid en de mate waarin je kaas nuttigt kan dit product dus meer of minder gezond zijn. Over het algemeen geldt: met mate past kaas perfect in een gezonde leefstijl. We hebben een aantal handige tips om de gezondste kaas te kiezen voor je op een rij gezet.
Welke kaassoort kun je het best kiezen?
Minder vet: Onder magere kaassoorten vallen de 10+, 20+ en 30+ kazen. Tegelijkertijd bevatten deze magere kazen meer calcium dan vettere kaassoorten. Ook schapenkazen of geitenkazen zijn over het algemeen minder vet dan ‘reguliere’ kaas. De topper onder de vetarme kaas? Hüttenkase!
Minder zout: Veel kaassoorten hebben ook een variant met minder zout. Dit staat op de verpakking van het product aangegeven. Daarnaast bevat ook hüttenkäse weinig zout.
Afvallen: Om af te vallen – of op gewicht te blijven – hoef je kaas echt niet uit je voedingspatroon te verbannen. Simpelweg kleinere porties aanhouden kan al veel schelen als het op kaas aankomt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Nastya Sensei via Pexels