Door de populariteit van het glutenvrije eetpatroon zijn er in winkels veel glutenvrije producten te vinden. Fijn, voor wie glutenvrij eten noodzaak is vanwege een coeliakie of een glutenintolerantie. Maar waarom kiezen mensen die wel gluten kunnen eten er toch voor glutenvrij? En wat zijn gluten eigenlijk?
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen zoals tarwe, rogge en gerst. Gluten bestaan uit twee eiwitten, namelijk glutenine en gliadine. Glutenine zorgt bij brood voor stevigheid en gliadine zorgt voor binding en samenhang van het deeg. Gluten zorgen er daarmee voor dat een brood bijvoorbeeld luchtig kan rijzen. Producten die gemaakt worden van deze granen (denk aan brood, ontbijtgranen, koek, pasta) en producten met bindmiddelen gemaakt van gluten (soep, sauzen, worst en gehakt) bevatten daarom ook allemaal gluten. Wat zet je dan wel op tafel? Probeer deze heerlijke glutenvrije recepten, deze glutenvrije verjaardagshapjes, of bezoek deze restaurantjes in Zwolle voor een glutenvrije lunch of diner. Eet smakelijk!
Eiwitrijk versus glutenvrij
Waar we – en met name fanatieke sporters – niet genoeg eiwitten binnen lijken te kunnen krijgen, proberen we onze gluteninname juist te verlagen. Hoe zit dat precies?
Buiten medische redenen zoals coeliakie of een glutenintolerantie is er een groeiende groep mensen die kiest voor een glutenvrij dieet vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder een betere spijsvertering en meer energie. Toch is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Voor mensen die geen coeliakie of glutensensitiviteit hebben is het niet verstandig om glutenvrij te eten. Graanproducten bevatten namelijk voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. De kans op een tekort aan deze voedingsstoffen is groot als je geen gluten eet.
Eet je vanwege medische redenen glutenvrij? Dan kan het verstandig zijn om je eetpatroon te bespreken met een diëtist om tekorten te voorkomen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.