Light, extra crunchy of de klassieker – in allerlei varianten en merken staan glazen potten pindakaas in het schap van de supermarkt. Keuze genoeg, maar welke bevat het gezondste smeersel? Wij doken in de geurende pindabrij.
Hoewel pinda’s al eeuwen bestaan, bestaat de smeerbare variant van pinda’s nog niet zo heel lang. Voor het eerst, in de negentiende eeuw werd het woord ‘pindakaas’ in het Surinaams woordenboek als ‘pienda-kassie’ gevonden. Omschreven als ‘een stevig blok van gebakken en fijngestampte pinda’s’. Toentertijd schaafden de Surinamers – net zoals bij kaas – er een plak pindakaas af en stopten dat tussen hun brood. Bijna satépittig van smaak met een stevige structuur.
Voor de Westerse markt maakte dit pindablok plaats voor de huidige smeerbare variant. Om zo’n smeuïge en homogene massa te krijgen, mengen fabrikanten geroosterde en ongeroosterde pinda’s naar het geheim van de smid met olie en zout. Soms voegen ze er een zoete smaakmaker aan toe.
Pindakaas = gezond broodbeleg
In pindakaas zit voornamelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Ongeveer tachtig procent van de pindakaas bestaat uit gepureerde pinda’s. Op je boterham smeer je dus veel vitamine A, vitamine E, eiwitten, calcium, foliumzuur, magnesium, zink, ijzer en voedingsvezels (volle maag gevoel!). Samen helpen ze je ogen, huid, weerstand, cellen, celwand en bloedbaan beschermen.
Light, de klassieker of extra pinda?
Pindaboter, pindakaas, extra pinda, creamy, light, zonder toegevoegde suiker, biologisch. In de supermarkt liggen talloze merken en varianten pindakaas. Wij leggen de drie best verkochte van een bekend merk onder de loep: de neutrale klassieker, light en extra stukjes pinda.
De smeuïge klassieker
Ingrediënten: pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig gehard palm), zout
Voedingswaarde per besmeerde boterham: 100 kcal, verzadigd vet 1,3 gram, onverzadigd vet 7,4 gram, suiker 1,0 gram, vezels 1,0 gram
Extra stukjes pinda
Ingrediënten: pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig gehard palm), dextrose, zout
Voedingswaarde per besmeerde boterham: 98 kcal, verzadigd vet 1,1 gram, onverzadigd vet 7,1 gram, suiker 1,5 gram, vezels 1,2 gram
Light variant
Ingrediënten: pinda 77%, glucosestroop, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig gehard palm), zout
Voedingswaarde per besmeerde boterham: 87 kcal, verzadigd vet 1 gram, onverzadigd vet 5,2 gram, suiker 1,1 gram, vezels 0,9 gram
Welke is de gezondste keuze?
Logischerwijs zou in de crunchy pindakaas met extra stukjes pinda meer pinda’s moeten zitten. Maar schijn bedriegt, 81 procent van de brij bestaat uit pinda terwijl de klassieke pindakaas 85 procent pinda bevat. De minste pinda’s zit in de pot met lightpindakaas, deze variant bevat eveneens de minste verzadigde vetten. Omdat de klassieker naast de meeste pinda’s, geen toegevoegde suikers (en ook de minste!) bevat, bestempelen wij de klassieker als de gezondste keuze.
Let wel op: het hangt er natuurlijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je pindakaas eet.
Zelf pindakaas maken
In de supermarkt geldt het principe: ‘U vraagt, wij verkopen’. Daarom staan de schappen vol kant-en-klare producten. Ook pindakaas. Makkelijk, maar lang niet zo lekker en gezond als je zelf de keuken in duikt. Maak je een keer zelf pindakaas, dan haal je je neus op voor de potjes in de supermarkt. Niet alleen is dit oer-Hollandse broodbeleg vliegensvlug gemaakt, je kunt er ook je eigen draai aan geven. Denk aan pindakaas met een vleugje sambal of pure chocolade. Zelf aan de slag? Hier check je het recept om zelf pindakaas te maken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.