Vezels zijn belangrijk voor een gezonde buik. Toch lukt het lang niet iedereen om er genoeg van te eten. Gemiddeld eten we zo’n 15 tot 23 gram per dag, terwijl 30 tot 40 gram vezels het advies is. Meer vezels eten dus! Maar hoe doe je dat zonder de kans op buikpijn en verstopping? We behoeden je voor de drie belangrijkste valkuilen.
1. Je lichaam niet laten wennen
Als je in het rijtje thuishoort van de gemiddelde Nederlander, dan zul je je portie vezels dus bijna moeten verdubbelen. Probeer dat niet in één keer te doen. Je darmen zijn die grote hoeveelheid vezels nog niet gewend en zullen dat laten merken ook. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en verstopping. Geef je buik dus enkele weken de tijd om aan meer vezels te wennen.
Tip: Voeg elke week een extra portie producten met vezels toe en vervang deze door wat je eerst at. Een koekje bij de koffie kan bijvoorbeeld een handje noten of stuk fruit worden.
2. Weinig water drinken
Meer vezels eten gaat altijd samen met meer water drinken. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk vinden veel mensen voldoende water drinken erg lastig. Voor je darmen is dit in ieder geval ontzettend belangrijk. Als je te weinig water drinkt, zul je sneller verstopt raken. En dat is geen pretje! Drink vanaf nu elke dag 1,5 tot 2 liter water. Alle dranken tellen mee, dus koffie en thee (zonder suiker) ook.
Tip: Koop een waterfles en neem die vanaf nu overal mee naar toe. Dus ook als je onderweg bent, op kantoor werk of juist thuis. Zet de fles in het zicht, zodat je het niet vergeet. Vul ‘m meteen bij als de fles leeg is.
3. Je blindstaren op volkorenbrood
Bij vezels denken we vooral aan volkorenbrood, maar er is veel meer dan dat. Wist je dat peulvruchten bijvoorbeeld enorme vezelbommetjes zijn? Zet daarom minimaal één keer per week bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen of kikkererwten op het menu. Ook fruit, groenten en noten zijn goede vezelbronnen. Eet daarom echt elke dag twee stuks fruit, voeg groenten aan je lunch toe en eten noten als tussendoortje.
Tip: Laat je niet misleiden door granenrepen en producten met veelbelovende etiketten. Hoe meer een product is bewerkt, hoe minder vezels erin zullen zitten.
Gezondheid kan soms behoorlijk ingewikkeld worden. Waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen? Hé hola, zo zijn we niet getrouwd. In deze rubriek tackelen we veelgemaakte fouten én trommelen we per valkuil de beste tips voor je op. Zo wordt kiezen voor gezond ineens een piece of cake (nou ja, niet letterlijk).
Je seksleven een boost geven? Voorkom deze valkuilen.