Volgens de Hartstichting krijgen we gemiddeld zo’n 9 gram zout per dag binnen, terwijl we maar 1 tot 3 gram nodig zouden hebben per dag. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dat we teveel zout binnenkrijgen is niet zo gek, want deze stof wordt in heel veel van onze voedingsmiddelen verwerkt. Hoe druk je je zoutinname vanaf nu de kop in? Wij zetten 5 simpele foodswaps op een rij die je een hoop zout schelen.
1. Vervang pastasauzen door gezeefde tomaat
Een kant-en-klare pizza- of pastasaus is lekker snel en makkelijk. Helaas zit er in deze sauzen vaak een hoge hoeveelheid toegevoegd zoet en suiker. Vervang de kant-en-klare saus simpelweg door een pakje gezeefde tomaat of tomatenblokjes. Let er in de supermarkt op dat hier géén toevoegingen in zitten. Veel pakjes gezeefde tomaat bevatten alsnog toegevoegd zout. Breng de saus op smaak met een gefruit uitje, knoflook en kruiden naar keuze. Net zo makkelijk, veel minder zout (en andere toevoegingen).
2.Wissel af met kaas
Ben jij gek op kaas? Je bent niet de enige. Helaas bevat dit product door het productieproces waar bij de kazen in een bad van zout worden gelegd een enorme hoeveelheid zout. Nu willen we je absoluut niet vertellen dat je geen kaas meer moet eten. Maar af en toe wat minderen, of een ander soort proberen, kan geen kwaad. De zoutcijfers op een rij per 20 gram kaas:
- Goudse oude kaas: 0,44 gram
- Goudse jong belegen kaas: 0,33 gram
- Hüttenkäse: 0,19 gram
Eet je altijd oude kaas, maar vind je jonge kaas net zo lekker? Dan is daar al winst te behalen. En ook boerenkaas bevat minder zout dan fabriekskaas. Dit komt doordat boerenkazen en jonge kazenminder lang in een pekelbad liggen. Wissel reguliere kaas af met kaassoorten die minder zout bevatten zoals hüttenkäse, geitenkaas en mozzarella. Ook zijn er merken die kazen met minder zout aanbieden.
3. Kipfilet in plaats van rookvlees
Beleg jij je boterham graag met vleeswaren? Vleeswaren zijn vrijwel altijd bewerkte producten en bevatten vaak erg veel zout. Denk aan salami, grilworst of rookvlees.
Per 15 gram vleeswaren bevatten de volgende soorten deze hoeveelheden aan zout:
- Runderrookvlees: 0,68 gram
- Salami: 0,51 gram
- Smeerleverworst: 0,29 gram
Vleeswaren met een lager zoutgehalte zijn kipfilet, fricandeau, kalkoenfilet, rollade en rosbief. Ook vegetarische vleeswaren zijn een goed alternatief voor hele zoute vleeswaren. Het zoutgehalte van veel vegetarische vleeswaren is gelijk aan dat van kipfilet en fricandeau. In de voedingswaardetabel op de verpakking van de producten kun je vinden hoeveel zout de vleeswaren bevatten. Blijft het zoutgehalte onder de 2 gram per 100 gram vleeswaren? Dan zit je goed. Een vleesvervanger bij het avondmaal? Lees hier welke vleesvervangers het minste zout bevatten.
4. Vervang bouillonblokjes door verse kruiden
Je gerechten op smaak brengen kan heel goed met een mix van (verse) kruiden en specerijen. Bouillonblokjes bestaan vooral uit zout en zorgen daarmee dus al gauw voor een hoge zoutinname. Met welke kruiden kun je je gerechten het best op smaak brengen? In dit overzicht zie je precies in welke keuken je welke kruiden kunt gebruiken.
5. Bak je eigen friet
Kant-en-klare friet, aardappelkroketjes of andere ingevroren aardappelproducten bevatten vaak veel zout. Snijd zelf een aardappel in partjes of frietjes en kruid dit met rozemarijn of kerriekruiden. Zet het met een beetje olijfolie in de oven en klaar is je zelfgemaakte friet!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.