Een quiche ofwel hartige taart is een perfecte manier om heel veel groenterestjes in te verwerken
[geen intro] Zero waste quiche
Ingrediënten
Deeg:
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 el koud water
- boter om in te vetten
Vulling:
- 5 eieren
- 300 milliliter room evt. plantaardig
- 2 el kruiden verse
- 1 teen knoflook
- 500 gram groenten ui, prei, paddenstoelen, spinazie, boerenkool, doperwtjes, broccoli, tomaat, courgette
- 100 gram restjes kaas feta, blauwe kaas, geitenkaas
- zout en peper
Extra nodig:
- centimeter bakvorm van 28doorsnede
Instructies
- Begin met het deeg: vermeng bloem, boter, ei en water in een kom en kneed dit tot een stevig deeg.
- Is het te kruimelig? Voeg dan een beetje water toe.
- Rol het deeg in keukenfolie en laat het een halfuur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Maak ondertussen de vulling.
- Meng het ei met de room en kruiden.
- Voeg zout en peper toe.
- Snijd alle groenten in stukjes.
- Als je harde groenten gebruikt zoals broccoli, boontjes of wortel, blancheer ze dan kort, anders worden ze niet goed gaar in de oven.
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot het iets groter is dan je deegvorm.
- Rol het deeg om je deegroller en rol het zo over de beboterde quichevorm heen.
- Druk het deeg goed aan.
- Snijd de overtollige randjes weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Vul de quichevorm met het groentemengsel.
- Vul met het ei-roommengsel en verkruimel de kaas erover.
- Bak de quiche 45 minuten in de oven tot het ei-roommengsel is gestold.
- Serveer met een lekkere frisse salade (ook perfect om restjes op te maken).