Serotonine kennen we als het gelukshormoon dat je lichaam aanmaakt. Door dit hormoon krijgen je hersenen signalen van geluksgevoelens. Je lichaam maakt het aan, mits je de juiste voeding op je bord legt. Wat kun je eten om de aanmaak van het gelukshormoon te verbeteren?
Het gelukshormoon is een neurotransmitter die in je hersenen, bloed en spijsvertering zit. Het verstuurt feel-good berichten tussen zenuwcellen. Serotonine helpt je onder andere beter slapen en onbedwingbare trek onder controle te houden. Heeft je lijf te weinig serotonine? Dan kan dit zorgen voor klachten als vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, slaperigheid en lage eetlust.
Tekort aan serotonine
Het verhogen van je serotonine-gehalte is niet zo eenvoudig, maar er zijn een paar manieren waarop voeding kan helpen. Dymphina Jooren kan hierover meepraten. Zij schreef het boek Eet puur geluk. Dymphina belandt op een dag in een burn-out en staat algauw met doosjes voor slaappillen en antidepressiva weer buiten. Maar dat is niet wat ze wilt. En dus klopt ze aan bij een orthomoleculair arts. Die stelt iets anders vast: ze heeft een tekort opgebouwd aan de neurotransmitters serotonine en dopamine. Door veel zelfstudie komt ze erachter hoe ze deze twee gelukshormonen op natuurlijke wijze kan verhogen. Met voeding!
Handig boodschappenlijstje
Waar het vooral omdraait: voeding aan je menu toevoegen die rijk is aan L-tryptofaan. Dit zit in voeding. Via een specifiek proces wordt het door je lichaam omgezet in serotonine. Hoe zorg je voor een geluksverhogende maaltijd? Zet dit in ieder geval op je boodschappenlijstje:
- Soja
- Kaas
- Kip
- Kalkoen
- Schaal- en schelpdieren
- Inktvis
- Ei
- Pompoenzaden
- Sesamzaad
- Zonnebloempitten
- Linzen
Ook interessant: zó kun je je oxytocine-level verhogen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.