Ah, de geboorte van een baby. Een bijzondere gebeurtenis die vraagt om een smakelijke viering. En wat staat er bovenaan het menu tijdens dit feestelijke moment in Nederland? Juist ja, beschuit met muisjes! Maar waarom eigenlijk? Er gaat een verrassende (en gezonde) reden achter schuil.
Voor de oorsprong van deze traditie gaan we terug naar de 17e eeuw, de Gouden Eeuw van Nederland. Destijds was het gebruikelijk om kraamvrouwen na de bevalling te voorzien van een speciale maaltijd om het herstel te bevorderen. Een van de voedingsmiddelen die werd gegeven, was beschuit met suiker en anijszaadjes.
Betere melkproductie
Anijszaadjes, die lijken op kleine muisjes, werden vroeger beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid. Niet alleen om deze reden strooiden ze vroeger anijszaadjes over de beschuiten, maar ook vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Men geloofde namelijk dat anijszaadjes de melkproductie bij de moeder zouden stimuleren en de spijsvertering van de baby zouden bevorderen. ”Alternatieven voor moedermelk waren er nog nauwelijks”, vertelt Inneke Strouken tegen het AD, die 32 jaar heeft gewerkt als directeur leidinggegeven aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. ”Koemelk is te zwaar voor de baby. Als de melk niet op gang kwam, moest er een andere vrouw worden gezocht om het kind bij aan te leggen.’’ Of anijszaad écht de melkproductie stimuleert bij de moeder, is niet duidelijk. Daarnaast dacht men ook dat de anijszaadjes ook hielpen om het pasgeboren kind te beschermen tegen boze geesten en ziekten.
Nederlandse traditie
Vanaf de achttiende eeuw werd anijszaad niet meer alleen door de moeder gegeten, maar veranderde het in een traktatie voor het kraambezoek. Echt nationaal bekend werd de traditie in 1938, bij de geboorte van prinses Beatrix, dankzij een marketingstunt van muisjesfabrikant De Ruijter. Het bedrijf liet een heel groot blik met oranje geboortemuisjes aanbieden op Paleis Soestdijk. Het gebruik werd hierdoor zo bekend dat hij vrijwel overal in het land werd overgenomen.
De betekenis van deze traditie gaat dus verder dan alleen bescherming en borstvoedingshulp. Beschuit met muisjes is een symbool geworden van blijdschap en welkom. Het is een manier om te vieren dat er een nieuw leven is geboren en om de moeder te eren voor haar prestatie. Dus, de volgende keer als je een beschuit met roze of blauwe muisjes oppeuzelt, weet dan dat het niet zomaar een lekkernij is, maar een traditie vol geschiedenis, geloof en een vleugje humor.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.