Van ontelbaar veel planten kun je heerlijke kruidenthee trekken. En het leuke is: ze groeien vaak gewoon in je achtertuin. Op de aanschaf na, kost het plukken je niets en ze hebben vaak ook nog een heilzame werking. Tel uit je winst
Goed om te weten: kruidenthee heeft vaak ook een geneeskrachtige werking. Drink daarom niet te lang achterelkaar dezelfde kruidenthee, maar wissel lekker af. Trek nooit thee van planten waar je weinig van af weet. Net als dat er giftige paddenstoelen zijn, kunnen ook planten schadelijk voor je gezondheid zijn. Gebruik alleen blad en bloemen van onbespoten planten. Van deze planten wil je wél graag een een extra kopje thee zetten:
Van deze planten maak je kruidenthee
1. Kruidige goudsbloem
Als knaloranje zonnetjes schijnen ze je tegemoet: goudsbloemen, ook wel bekend als Calendula officinalis. Zowel de bloemblaadjes als het blad van deze kruidige plant zijn te gebruiken als theemelange en werken onder meer ontstekingsremmend. Ook zou goudsbloemthee een positief effect hebben op de lever en menstruatiekrampen verzachten.
2. Frisse munt
Een écht klassieker die wel tegen een stootje kan: munt. De frisse blaadjes van de muntplant weren vliegen en muggen, maar zijn ook erg lekker om een kop thee van te trekken. En heb je een keer zwaar getafeld? Muntthee helpt spijsverteringsongemakken te voorkomen. Ook opent de geur van munt je luchtwegen. Handig bij verkoudheid!
3. Roomse kervel
Het zoete, zachte en spierwitte blad van de roomse kervel maakt elke kruidenthee onweerstaanbaar. De plant bevat namelijk veel vitamine C en heeft bloedzuiverende en urine-afdrijvende eigenschappen. Kamp je met blaas- en nierstenen, dan is een kruidenthee met roomse kervel het proberen waard.
4. Paarse dropplant
De dropplant, ook wel de Agastache, is niet alleen een prachtige, paarse bijentrekker, het is ook een ideale theeplant. Zowel de blaadjes als de bloemen ruiken naar drop, maar smaken naar anijs. Een heerlijke plant voor een verzachtende kruidenthee als je last hebt van keelpijn. Tip: ook lekker als ijsthee!
Ook interessant: Weleens hennepthee gedronken? Deze duurzame thee is gemaakt van hennepbloemen en -bladeren en wordt steeds populairder. Maar is het ook gezond? En kun je van deze thee stoned worden? Wij klopten aan bij henneptheeproducent Esther Molenwijk van Dutch Harvest en vroegen haar alles over hennepthee.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.