Ontelbaar veel planten, bloemen en bessen zijn vitaminebommen, echte smaakmakers en kampioenen in de keuken. Neem maar eens een kijkje in je achtertuin, het bos of de berm. Van veel planten kun je namelijk heerlijke siroop maken.
Goed om te weten: Ook zelfgemaakte siroop bevat veel suiker, maar – in tegenstelling tot gekochte siroop – ook 40 procent sap van je zelf geoogste onbespoten vruchten en geen conserveermiddelen. Een goede reden dus om zelf siroop te maken.
Basisrecept siroop
Welke bessen je ook kiest, het maken van siroop gaat meestal op deze manier: kook een kilo fruit in een liter water en laat 20 minuten koken. Giet nu alles door een zeef en vang het vocht op; druk daarbij zoveel mogelijk sap uit het fruit. Doe het opgevangen vocht/sap terug in de pan en voeg 500 gram suiker toe. Laat inkoken totdat je siroop wat dikker wordt. Afhankelijk van de soort bessen en je smaak kan er meer of minder suiker nodig zijn. Een kwestie van proberen en proeven. Lees snel verder voor leuke recepten. Kies er één uit en koken maar!
1. Vlierbessen vol vitaminen
De veelzijdige vlierbes is een perfect ingrediënt voor zelfgemaakte kombucha of siroop. De donkerpaarse besjes zitten boordevol vitaminen, mineralen en flavonoïden. Zeker vitamine A en C zijn goed vertegenwoordigd in de vlierbes. Let wel op: de bessen moeten écht donkerpaars zijn. Groene (en dus onrijpe) besjes zijn giftig.
2. Herfstige rozenbottel
Wist je dat september dé maand van de rozenbottel is? In de vroege herfst verschijnen de bottels namelijk aan de takken, om tot diep in de winter kleur aan de tuin te geven. En ze zijn eetbaar! Erg geschikt voor zelfgemaakte siroop dus. Rozenbottels zitten vol met vitamine C en werken ook nog eens ontstekingsremmend en antibacterieel. Fijn!
3. Duindoorndrankje
Breekt de herfst aan, dan veranderen de bloemetjes van de duindoorn in feestelijke, feloranje bessen. Deze besjes zijn supergezond en echte smaakmakers. Ze bevatten o.a. antioxidanten en foliumzuur. Per honderd gram bevat de duindoornbes maar liefst 200 tot 1300 milligram vitamine C. Dat is net zoveel als zeven citroenen. Wow!
4. Bramenboost
Van bramen kun je heel makkelijk en snel een lekkere siroop maken. Ideaal voor een frisse limonade of in een yoghurtbowl. Door de vele antioxidanten krijgt je gezondheid én huid een boost. Zelfgemaakte bramensiroop belooft zelfs vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Draag wel handschoenen tijdens het plukken; dat beschermt je tegen de doorns en voorkomt dagenlang blauwe vingers.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.