Vanaf mei sieren de witte kleine bloemetjes van de gewone vlier vele Hollandse bermen. Loop er dit keer niet aan voorbij; met vlierbloesem kun je allerlei lekkers maken en het is ook nog eens supergezond.
De vlier groeit in bermen en ook vaak in moestuinen en kun je – afhankelijk van hoe warm het is – vanaf mei plukken. Wees er wel snel bij, want hij groeit hooguit een maand. Vervolgens kun je er heerlijke vlierbloesemsiroop of thee van maken. En daarmee kun je jouw gezondheid een kleine boost geven.
Vlierbloesem bij hooikoorts
De traditionele geneeskunde zet vlierbloesem in tegen onder andere hooikoorts, vastzittende hoest, verstopte bijholtes en verkoudheid. Maak vooral thee van de bloemen en mogelijk ben je beter bestand tegen griep en griepachtige symptomen. Vlierbloesem wordt overigens ook ingezet tegen zweertjes in de mond, stress en droge ogen.
Zijdezacht voor je huid
Vlierbloesem schijnt zacht te zijn voor de droge huid. Reden genoeg om vlierbloesemthee te drinken. Maar ook het stuifmeel van deze plant schijnt je huid goed te doen. Wil je het eens proberen? Klop dan het stuifmeel van de bloesem en vang het op in een bakje. Doe het op een watje en wrijf hiermee over je huid. Alleen dat zou al verzachtend moeten werken. Wie weet werkt het voor jou?
Vlierbloesem tegen griep
Vlierbloesem wordt sinds jaar en dag ingezet bij griep, omdat het je immuunsysteem ondersteunt. Er schijnen eiwitten in de vlier te zitten die in staat zouden zijn om het griepvirus aan zich te binden, waardoor dat de cel niet zou kunnen binnendringen
Opgepast!
De vlier heeft onwijs veel mooie en gezonde toepassingen, maar wees gewaarschuwd: de onrijpe bessen en groene delen van de vlier zijn giftig. Eet die dus niet op en ga echt alleen voor de witte schermen. Die zijn heerlijk in de siroop of thee!