Kauwen op een stokje zoethout tot er zo’n dikke, vezelige pluim aanzit. Voor kinderen heeft het iets magisch: hout dat naar snoep smaakt. Maar er kan meer met zoethout. Je tuin versieren bijvoorbeeld of je maag kalmeren. Laat je overtuigen door de gezonde krachten van dit lekkere specerij.
Zoethout rekenen we net als kaneel en kruidnagel tot de specerijen. In de Hollandse keuken gaat zoethout hooguit een enkel keer in een stoofpotje of dessert. In China, waar het specerij vandaan komt, wordt het veel vaker gebruikt. De wetenschappelijke naam ‘glycyrrhiza’ is waarschijnlijk een samentrekking van het Griekse ‘glukos’, dat ‘zoet’ betekent, en ‘rhiza’, dat ‘wortel’ betekent. Zoetwortel dus.
Van kriebelhoest tot winderigheid
Je kunt zoethout gebruiken als snoepgoed door er flink op te kauwen, in je eten verwerken of inzetten tegen allerlei kwaaltjes.
Traditioneel werd zoethout ingezet tegen:
• Kriebelhoest
• Vastzittend slijm
• Brandend maagzuur
• Stress
• Menstruatieproblemen (misselijkheid, pijnlijke borsten, kramp)
• Opgeblazen gevoel
• Winderigheid
• Verminderde weerstand
• Ontstekingen
• Neerslachtigheid
• Verkoudheid
Thee met zoethout
Zin in thee? Denk dan eens aan zoethout. Snijd een stukje van de wortel af en giet er kokend water op. Zoethout laat zich in de zomer heerlijk combineren met munt (verfrissend) en in de winter met gember (verwarmend). Net als voor alle kruidentheeën geldt ook voor zoethoutthee dat je het beste verschillende soorten kruidenthee afwisselt en liever niet dagen achter elkaar dezelfde thee drinkt. Te veel zoethout vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn of kortademigheid.
Pigmentvlekken & pukkeltjes
Jetske Ultee, die zich als arts bezighoudt met de ontwikkeling van verzorgingsproducten, is fan van zoethout. Op haar site vertelt ze dat zoethout veel gebruikt wordt in cosmetica voor de gevoelige of onrustige huid. Met name de droge huid die gevoelig is voor eczeem kan van dit specerij profiteren, omdat het schilfertjes kan verminderen en de huid zijn soepelheid teruggeeft. In de wortel zitten bovendien stoffen die kalmerend, ontstekingsremmend én antibacterieel werken. Zo kan zoethoutwortelextract roodheid en kleine huidinfecties (pukkeltjes!) helpen verminderen. Nog iets fijns: zoethout bevat stoffen die de huid oplichten en zo pigmentenvlekken minder zichtbaar maken.
Zoethout gevaarlijk voor je gezondheid?
Zoethoutwortel is de belangrijkste grondstof van drop. Als je er nog wat zout aan toevoegt, krijg je salmiak. In Nederland eten we regelmatig drop of salmiak en daardoor krijgen we relatief veel glycyrrhizine binnen. De stof glycyrrhizine, die zoethout zijn smaak geeft, heeft als nadeel dat het je bloeddruk kan verhogen en dat je er vocht door kunt vasthouden. Dit is tijdelijk, dus als je geen zoethout meer gebruikt, is het effect voorbij. Desalniettemin adviseert het Voedingscentrum om een beetje op te passen. Voor gezonde mensen houden ze een limiet aan van twintig dropjes per dag óf drie tot vier glazen zoethoutthee. Voor zwangere vrouwen, kinderen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die makkelijk vocht vasthouden geldt een ‘strenger regime’ van maximaal tien dropjes per dag en niet meer dan een of twee glazen zoethoutthee.
In je tuin of op je balkon
Zoethout is een prachtige plant waarin omstreeks juni, juli lichtpaarse bloempjes verschijnen. Een aanwinst voor je tuin en nog winterhard ook, al komt de struik van oorsprong uit Azië. Je kunt zoethoutzaadjes binnen in huis achter glas zaaien vanaf het vroege voorjaar. Het is echter een hele kunst om die stekjes tot een volwassen plant uit te laten groeien. Mensen met niet heel groene vingers kunnen beter gewoon een zoethoutplant kopen. Van die veerachtige blaadjes kun je trouwens ook theezetten. Dat is wel zo handig, want de wortel zelf kun je pas na drie tot vier jaar oogsten.