Buikpijn, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of verstopping. Wie een prikkelbare darm heeft, ook wel spastische darm, kan ik hier iedere dag last van hebben. En juist omdat het zo onvoorspelbaar is, is het zo vervelend. Hoe zorg je dat je zo min mogelijk van deze klachten last hebt? Ervaringsdeskundigen geven hun beste tips.
1. Leg verbanden
Janna: “Iedereen met PDS reageert op andere voedingsmiddelen en heeft andere klachten. Houd een aantal weken je voeding en je darmklachten bij en kijk welke verbanden je kunt leggen. Een diëtist gespecialiseerd in PDS kan je hierbij helpen.”
2. Probeer het FODMAP-dieet
Danja: “Het FODMAP-dieet vind ik heel effectief, daarmee sluit je na een tijdje je grootste triggers uit en kun je de voedingsmiddelen waar je geen last van krijgt gewoon lekker blijven eten. Grootste triggers voor mij zijn bijvoorbeeld suiker, gluten, lactose, peulvruchten, kolen en chocolade. Deze vermijd je automatisch door het FODMAP-dieet te volgen en de varianten waar je wel tegen kan introduceer je uiteindelijk weer langzaam in je dieet.”
3. Bak, rooster of stoom groente
Annelies: “Als ik rauwe groente eet, krijg ik bijna altijd last van mijn buik. De oplossing is gelukkig simpel: ik bak, rooster of stoom het.”
4. Maak melkkefir
Olga: “Melkkefir maak ik iedere dag en is heel goed voor je darmflora. Er zit een ongekend aantal goede bacteriën in, veel meer dan je met welk probioticum ook binnenkrijgt. Ik drink elke dag een glaasje en merk echt verschil!”
5. Vind de triggers voor een aanval
Fenny: “Drink voldoende water, pak je rust, sport en kijk goed wat triggers zijn voor een aanval. Het is belangrijk pure, onbewerkte voeding te eten. Geen geraffineerde suikers en absoluut geen zoetstoffen.”
6. Vermijd stress
Carola: “Let heel goed op waar je gevoelig op reageert en vermijd stress. Als je veel last hebt, helpt het om actieve kool in te nemen met water. Dit kun je in een tablet of poedervorm kopen.”
7. Ontbijt met kwark
Vincent: “Bij mij lijkt ontbijten met een halve bak kwark met ongezoete muesli en bosbessensap te werken. Soms neem ik biogarde in plaats van kark en soms andere sap uit een pak.”
8. Eet kleine maaltijden
Fien: “Als je PDS hebt, is verstandig om vijf tot zes kleine maaltijden op een dag te eten. Als je drie grote maaltijden eet, zorg je voor grote druk op je spijsvertering. Door gedurende de dag kleinere maaltijden te eten, maak je het voor je spijsvertering veel makkelijker. Let er ook op dat je op vaste momenten eet.”
9. Mediteer
Astrid: “Het helpt mij om te mediteren en te letten op een goede buikademhaling. Ook eet ik pas als ik echt trek heb, zodat mijn darmen voldoende rust hebben tussen de maaltijden.”
10. Probeer kombucha
Angie: “Ik drink iedere dag kombucha en doe aan acupunctuur. Sindsdien gaat het beter met mijn darmen.”
11. Minder met melkproducten
Elles: “Eet speltbrood of speltcrackers en minder met melkproducten. Dagelijks een goede visolie gebruiken scheelt ook veel.”
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.