Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Ryan: ‘Waarom krijg ik buikpijn na het eten van brood?’
Een versgebakken brood, knispervers en nog een beetje warm – daar haal je je neus vast voor op. Letterlijk, want oh wat ruikt dat héérlijk! Alleen wordt niet iedere maag blij van een snee brood. Sommigen krijgen zelfs last van buikpijn of een opgeblazen gevoel na het eten van brood. Hoe komt dat?
Waarom krijg ik buikpijn na het eten van brood?
Wij vroegen aan Laura Kool, diëtist van de Coeliakie Vereniging, of je brood van je menu moet schrappen. Kool: “Het krijgen van klachten na het eten van tarwebrood kan verschillende redenen hebben. Allereerst kan het zijn dat je coeliakie hebt; een auto-immuunziekte tegen gluten. Het is belangrijk om dat eerst te laten uitzoeken door bloedonderzoek aan te vragen bij de huisarts. Bij dit bloedonderzoek wordt er gekeken of je antistoffen tegen gluten in je bloed hebt. Als blijkt dat je geen coeliakie hebt, kan je verder gaan zoeken.”
Prikkelbare darmen
Maar wat zou het dan kunnen zijn? ”Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van glutensensitiviteit: dan krijg je wel klachten van tarwe, zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen, maar is er geen sprake van coeliakie. Ook kan het zijn dat je prikkelbare darmen hebt en dat je reageert op de fructanen in tarwe. Dit zijn geen gluten, maar oligosachariden. Dit betekent dat het koolhydraten zijn. Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je reageert op brood.”
Volgens Kool is het goed om met een diëtist die hierin gespecialiseerd is te achterhalen wat de oorzaak is. ”Een glutenvrij dieet bij coeliakie is namelijk veel strikter dan bij glutensensitiviteit, en bovendien levenslang. En als het de fructanen zijn waar je op reageert, dan hoef je geen glutenvrij dieet te volgen, maar een voeding die laag is in fructanen. Dat is een veel minder beperkend dieet, omdat je bijvoorbeeld ook in beperkte mate speltproducten kan verdragen. Handig dus om dit uit te zoeken.”
Meer spreekuurvragen? In Gezondnu Editie 1 lees je meer prangende lezersvragen én antwoorden van deskundigen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.