Een versgebakken brood, knispervers en nog een beetje warm – daar haal je je neus vast voor op. Letterlijk, want oh wat ruikt dat héérlijk! Alleen wordt niet iedere maag blij van een snee brood. Krijg jij last van buikpijn of een opgeblazen gevoel na het eten van brood? Wij vroegen aan diëtist Laura Kool hoe dat komt en of je brood van je menu moet schrappen.
Waarom krijg ik buikpijn na het eten van brood?
Laura Kool, diëtist van de Coeliakie Vereniging: “Het krijgen van klachten na het eten van tarwebrood kan verschillende redenen hebben. Allereerst kan het zijn dat je coeliakie hebt; een auto-immuunziekte tegen gluten. Het is belangrijk om dat eerst te laten uitzoeken door bloedonderzoek aan te vragen bij de huisarts. Bij dit bloedonderzoek wordt er gekeken of je antistoffen tegen gluten in je bloed hebt. Als blijkt dat je geen coeliakie hebt, kan je verder gaan zoeken.”
“Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van glutensensitiviteit: dan krijg je wel klachten van tarwe, zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen, maar is er geen sprake van coeliakie. Ook kan het zijn dat je prikkelbare darmen hebt en dat je reageert op de fructanen in tarwe. Dit zijn geen gluten, maar oligosachariden. Dit betekent dat het koolhydraten zijn. Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je reageert op brood.”
“Het is goed om dit uit te zoeken met een diëtist die hierin gespecialiseerd is. Een glutenvrij dieet bij coeliakie is namelijk veel strikter dan bij glutensensitiviteit, en bovendien levenslang. En als het de fructanen zijn waar je op reageert, dan hoef je geen glutenvrij dieet te volgen, maar een voeding die laag is in fructanen. Dat is een veel minder beperkend dieet, omdat je bijvoorbeeld ook in beperkte mate speltproducten kan verdragen. Handig dus om dit uit te zoeken.”
Foto door Mae Mu op Unsplash.Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Laura Kool is (kinder)diëtist en psycholoog. Sinds 2016 is ze bovendien werkzaam bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.