Net als tandenknarsen is ook kaakklemmen iets wat veel mensen doen. Soms zonder dat zij dit doorhebben. Dat lijkt onschuldig, maar de gevolgen kunnen schadelijker zijn dan je denkt. Tijd voor opheldering! Deze zes dingen wist je nog niet over kaakklemmen.
Kaakklemmen en tandenknarsen zijn twee verschillenden dingen, maar deze verkeerde mondgewoontes vallen allebei onder de term bruxisme. Van kaakklemmen spreek je als iemand zijn tanden en kiezen krachtig op elkaar klemt. Bij tandenknarsen ben je niet aan het klemmen, maar je tanden en kiezen juist krachtig over elkaar heen aan het schuiven. Over tandenknarsen is veel bekend, maar over kaakklemmen lees en hoor je een stuk minder. Daarom delen we zes dingen die je nog niet wist over kaakklemmen.
1. Kaakklemmen kun je de hele dag door doen
Een belangrijk verschil tussen tandenknarsen en kaakklemmen is dat tandenknarsen meestal tijdens de slaap gebeurt. Veel jonge kinderen knarsetanden in hun slaap, maar meestal verdwijnt deze onschuldige vorm van bruxisme vanzelf weer. Kaakklemmen kun je de hele dag door doen. Dat maakt het ook wat lastiger om te herkennen. De kans op kaakklemmen is groter als je last hebt van stress, slaapproblemen, neurologische aandoeningen zoals Parkinson en bij het gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen.
2. Je kunt de spanning soms voelen bij je wangen
Als je kaken erg gespannen zijn, kun je niet alleen last hebben van een vermoeid gevoel of pijn rondom je kaken, maar je kunt dit soms ook echt voelen ter hoogte van je wangen, legt kaakfysiotherapeut Ellen de Greef-Netjes uit. “Je kunt bij jezelf controleren of er spanning zit in de kaakspieren door wat druk te geven bij je wangen richting je oorlel. Voelt dit pijnlijk of hard aan? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je aan kaakklemmen doet.”
3. Het gaat vaak samen met hoofdpijn of nekpijn
Kaakklemmen gaat vaak samen met hoofdpijnklachten of nekpijn. Dat komt omdat de spieren in deze regio met elkaar in verbinding staan. “Wanneer je ‘s morgens wakker wordt met hoofd- of nekpijn is dat vaak een teken dat je ‘s nachts klemt of knarst. Merk je dat dit gevoel juist in de loop van de dag opkomt? Dan is het aannemelijker dat je gedurende de dag spanning opbouwt in je kaken.” Dit kan volgens de kaakfysiotherapeut komen door stress, het veelvuldig gebruik van de kaken door bijvoorbeeld veel te praten of het eten van harde dingen zoals rauwe worteltjes, nootjes en harde broodjes. Ook kauwgom kauwen kan de oorzaak zijn.
4. De klachten kunnen steeds erger worden
Als je het klemmen van je kaken op de lange termijn voor lief neemt, zullen de klachten alleen maar erger worden. Ellen: “Alleen al als je pijnklachten hebt, is het verstandig om hiernaar te laten kijken. Zo voorkom je verdere gespannen spieren en slijtage en problemen met je gebit. Het is verstandig om altijd eerst naar de tandarts te gaan. Als de tandarts de klachten vanuit een probleem in je gebit niet kan verklaren, dan doe je er goed aan om langs te gaan bij een kaakfysiotherapeut of orofaciaal therapeut.”
5. Er bestaan verschillende behandelingen tegen kaakklemmen
Als de oorzaak duidelijk is, kan kaakklemmen op verschillende manieren behandeld worden. Maar het is eerst belangrijk om je bewust te worden van het feit of je aan kaakklemmen doet en wanneer je dit doet. “De kaakfysiotherapeut kan dan uitleggen wat een ontspannen mondpositie is en oefeningen meegeven om het klemmen te verminderen. Je leert je spieren dan zelf, op de juiste manier, te masseren en op te rekken.” Is er sprake van slijtage aan het gebit? Dan kan de tandarts een op maat gemaakt bitje maken die je tanden en kiezen beschermen tegen verdere slijtage.
6. Je kunt ook zelf ontspanningsoefeningen doen
Wanneer het duidelijk is dat je je kaken klemt en wanneer, is het slim om hier bewust op te gaan letten. Je kunt namelijk ook zelf ontspanningsoefeningen doen. “Wanneer je aanvoelt dat je klemt, is het belangrijk om jezelf iedere keer te corrigeren door je kiezen van elkaar te doen en je onderkaak een beetje te laten ‘hangen’.” Dit zal in eerste instantie best wat moeite kosten, benadrukt de kaakfysiotherapeut, maar uiteindelijk zal het vanzelf gaan. “Controleer daarbij ook of je tong ontspannen ligt in je mond. Wanneer je voelt dat er spanning zit op je kaken kan het helpen om je wangen bol te maken. Hierbij rek je de kaakspieren van binnenuit op, wat zorgt voor ontspanning.” Een laatste tip: masseer je kaakspieren, ter hoogte van je wangen, zachtjes met je vingertoppen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeld: Pexels