We voelen ons fitter, energieker en we verbeteren onze conditie met sporten. Maar los van dat je lekkerder in je vel zit als je voldoende beweegt heeft sporten nog allerlei andere gevolgen. Wij delen acht onverwachte en bizarre klachten van sporten.
Na een flinke sportsessie ben je bezweet en de dag daarna kun je last hebben van spierpijn. Afgezien van die ene keer dat je spierpijn een week lang aanhield kijk je hier nauwelijks van op. Maar naast zweten, een rood hoofd en spierpijn zijn er nog veel meer gekke klachten die je kan krijgen van sporten.
Klacht 1: Trillende spieren
Na een lange hardloopronde kan het zomaar gebeuren: je spieren beginnen te trillen. Vooral bij sporten met zware gewichten of het lang vasthouden van een pose kan dit snel voorkomen. Hoe gezond is het dat onze spieren beginnen te trillen tijdens of na het sporten? Eerder schreven we al dit artikel over de oorzaken van trillende spieren.
Klacht 2: Een jeukende huid
Tijdens het sporten gaat je hartslag omhoog. Dit zorgt ervoor dat het bloed sneller door onze aderen stroomt en onze spieren voorzien worden van voldoende zuurstof. Logisch tot zo ver, maar wat heeft dit te maken met een jeukende huid? Michael James Ryan van de Fairmont State Universiteit legt uit: ”Door de toevoer van bloed in de haarvaatjes zetten de haarvaatjes uit. En deze stimuleren vervolgens de omliggende zenuwcellen. De zenuwcellen sturen op hun beurt signalen naar je hersenen en die registreren deze stimulatie als jeuk. De jeuk zit dus letterlijk tussen je oren. Wanneer je regelmatig sport raken je hersenen gewent aan de signalen van de zenuwcellen en zal je minder jeuk ervaren.” Heb je naast jeuk ook rode vlekken, ademhalingsproblemen of een gezwollen tong? Dan is het slim om een arts te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat je een sportallergie hebt (ja, je kunt écht allergisch zijn voor sporten).
Klacht 3: Een koude buik
Je hoofd is knalrood van de inspanning en het zweet staat op je voorhoofd. En tóch voelt je buik koud aan. Hoe dit kan? Tijdens het sporten is ons sympathische zenuwstelsel ingeschakeld. Dit betekent dat ons autonome zenuwstelsel in actiemodus staat. Net als bij stress of in een bedreigende situatie is ons lichaam klaar om te vluchten of vechten. Het gevolg is dat onze spijsvertering op een lager pitje wordt gezet. De bloedtoevoer naar je ingewanden gaat omlaag. Daar bovenop wordt er naar de spieren die je aan het trainen bent juist meer bloed gestuurd waardoor deze extra warm voelen. In vergelijking voelt je buik daardoor nog kouder. Hier hoeven we ons gelukkig geen zorgen om te maken want het is volkomen normaal.
Klacht 4: Vaker naar het toilet
Afhankelijk van de sport die je doet kunnen je darmen tijdens het bewegen flink heen en weer worden geschud. Ga je een stuk rennen, doe je een HIIT-training of volg je een boksles? Je darmen krijgen dan meer schokken te verduren dan wanneer je yoga doet of op de fiets stapt. Daarnaast heeft de afname van bloedtoevoer naar je spijsverteringsorganen ook invloed op de aandrang om te moeten poepen tijdens het sporten. Net als stress, zenuwen en wanneer en wat je als laatste hebt gegeten. Minimaal twee uur voor het sporten je laatste maaltijd eten en vlak voor het sporten naar het toilet gaan kan helpen. Hier geven we je meer tips voor veelvoorkomende darmklachten.
Klacht 5: Bloed proeven
Heb je tijdens het sporten weleens het idee gehad dat je bloed proefde? Dat kan! Vooral wanneer het buiten koud is kun je de metaalachtige smaak van bloed proeven tijdens een work-out. Maar wat is de oorzaak hiervan? En kan dit kwaad? In dit artikel lees je er alles over. Spoiler: dit is volledig normaal en gelukkig niet schadelijk.
Klacht 6: Misselijk worden
Om dezelfde reden als naar de wc moeten tijdens het sporten kun je ook misselijk worden van een sportsessie. Volgens fysio- en trainingscentrum Musculi heeft dertig tot vijftig procent van de sporters – en vooral hardlopers – hier last van. Als je vaak last hebt van misselijk tijdens het sporten kan het helpen om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Het drinken van water, sportdrank of limonade kan misselijkheid voorkomen. Experimenteer met deze drankjes om erachter te komen wat het beste werkt voor jou.
Klacht 7: Duizelig zijn
Nog een reden om voldoende (sportdrankjes) te drinken tijdens het sporten: duizeligheid voorkomen. Waarom worden we duizelig door sport? Volgens Christopher Minson van de Universiteit van Oregon zit het zo: door het sporten vergroten de aderen naar je hart. Op deze manier kan er meer bloed naar je hart stromen en zo bouw je conditie op. Maar hierdoor duurt het ook langer voordat bloed naar je hart toe stroomt als je lang staat. Je bloed wordt zo minder voorzien van zuurstof en dit merk je in je hersenen. Het gevolg? Juist: je wordt duizelig. Ook te weinig drinken en je bloedsuikerspiegel kunnen hier een rol in spelen. Ben je klaar met sporten? Stop dan niet abrupt met bewegen. Ga even zitten of blijf juist rustig in beweging. Dit zorgt voor een goede doorbloeding naar je hart.
Klacht 8: Een loopneus hebben
Vooral bij het sporten in de buitenlucht kan een loopneus vaak voorkomen. Door de combinatie van kou en bewegen wordt er extra veel vocht geproduceerd door de neusslijmvliezen. En het overschot aan vocht loopt je neus uit.
Meer weten? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.