Eerlijk zeggen: ligt jouw abonnement op de sportschool of yogastudio ongebruikt in de kast? Je bent niet de enige. Een abonnement hebben is één. Maar hem consequent gebruiken … Vaak belandt dit sportabonnement samen met je sportkleding in de kast. Zonde! En waarom eigenlijk? Wij vroegen aan drie personal trainers hoe dit komt en hoe je die valkuil vermijdt.
Sporten en bewegen is goed. Dus neem je je plechtig voor écht (echt!) meer te sporten. Je koopt daarom een sportschoolabonnement, het liefst een waarmee je onbeperkt de sportschool in en uit kunt lopen. Je kunt gaan wanneer je maar wilt, hoe vaak je ook maar wilt. Je fitste, slankste zelf is binnen handbereik.
En vlak na de vakantie lukt dat best goed. Je zet je goede voornemens letterlijk om in zweet. Ook het voorjaar, als je wat kilo’s wilt kwijtraken, lukt het prima. Maar ondanks een flitsende start, is er na een paar weken niets van het enthousiasme over. Je wilt wel, maar de bank thuis zit toch té fijn. Je bent laat thuis. Buiten is het al donker. Van al die goede voornemens en je start-enthousiasme niets over. En logisch ook, want eerlijk is eerlijk: resultaat zag je sowieso al niet.
Smoesjes om niet te sporten
Voor Bram Kroeske, personal trainer van fit20, is dit een bekend patroon. Hij geeft les en herkent het fenomeen wel-een-abonnement-maar-al-snel-niet-meer-gaan direct. “Mensen starten vastberaden en gaan enkele weken lang trouw naar de sportschool. Soms zelfs om de dag! Maar dan komt er ineens een hele drukke week en moeten ze een keer overslaan. De week erna voelen ze zich niet lekker, dus gaan ze weer niet. De week daarna blijkt hun schema nog steeds druk …. Uiteindelijk ga je misschien nog maar en keer per week naar de sportschool en ook dat wordt minder en minder. Plots is het drie maanden geleden dat je voor het laatst sportte. Daarom hebben onze leden een vaste afspraak met hun personal trainer.”
Ook sportschool manager Anika Blom pikt de mensen die snel stoppen er pijlsnel uit. “Het zijn de mensen die meer excuses hebben dan motivaties om hun doel te bereiken. Hun motivatie zakt al snel door stress, drukte of gezondheidsklachten. Logisch dat je dan sneller thuisblijft.”
Blessures en overbelasting dooft je enthousiasme
Bij veel sporters komt er dus elke week een smoesje bij om niet te gaan. Maar dat is niet de enige reden dat je start-enthousiasme uitdooft als een nachtkaars. Er is meer aan de hand, zegt trainer en lifestyle-coach Radmilo Soda. “Iedereen heeft op een bepaald moment in het jaar er behoefte aan om aan zichzelf te werken. Soms omdat de zomer eraan komt, of juist na de feestdagen. Maar ook een bruiloft die eraan komt kan voor iemand een geschikt moment zijn om de knop om te zetten en aan de slag te gaan.”
Dat lijkt goed, maar toch gaat er daár iets mis, waarschuwt Radmilo Soda. “We starten vaak heel enthousiast en gaan meerdere keren achter elkaar naar de sportschool. Omdat je lichaam dit niet gewend is, raakt het snel overbelast. Het resultaat? Spierpijn of blessures waardoor je geen gebruik meer maakt van je sportschoolabonnement. En een keer niet gaan, mondt al snel uit tot helemaal niet meer gaan”
Dan maar liever geen sportabonnement?
Maar kun je dan beter niet een sportschoolabonnement kopen? Welnee! Soda: “Maar een abonnement is vaak een eerste, soms impulsieve, stap. Wat veel belangrijker is, is dat je een doelstelling hebt. Die heb je nodig om je motivatie op peil te houden. Wat dus belangrijker is dan een sportabonnement kopen, is het maken van een goede plan van aanpak.”
Ook volgens Anika Blom is dit dé reden om opgeven te veranderen in discipline. “Wil je starten en blijven gaan, dan heb je een sterke mindset nodig. Daarom vind ik begeleiding tijdens het sporten zo belangrijk.”
Zo blijf je gaan
Hoe zorg je dat jij niet die persoon wordt met een ongebruikt sportschoolabonnement? Hoe blijf je op een goede manier tóch die sportschool bezoeken? Volgens Radmilo Soda kan trainen met een personal trainer een groot verschil maken. “Deze persoon zorgt ervoor dat je een gestructureerd plan hebt en daardoor resultaten boekt en je motivatie op peil houdt. Personal training is natuurlijk duur en dat is niet voor iedereen weggelegd, maar in een goede sportschool is ook een fitness trainer aanwezig die je kan begeleiden. Hier wordt denk ik te weinig gebruik van gemaakt. Zonde, want je betaalt wel voor!”
“En”, tipt Anika Blom “zoek een gemotiveerd trainingsmaatje, volg de juiste lessen en blijf doorzetten.”
Meer lezen over hoe je sporten wel volhoudt? Ontdek je beweegredenen met dit artikel.