<-- NIET ACTIEF -->

Van een te hoog gehalte merk je weinig, maar vergis je niet: een te hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk en gelukkig kun je daar zelf ook een rol in spelen. Deze zes manieren om je cholesterolgehalte te verlagen zijn het proberen waard.

Wist je dat je met het veranderen van je leefstijl je cholesterol al met tien procent kan verlagen? Dat kan in het beste geval zelfs betekenen dat medicatie afbouwen – uiteraard altijd in overleg met je arts – de volgende stap is. Je cholesterolgehalte verlagen op een natuurlijke manier zou zelfs effectiever kunnen zijn. Deze zes dingen kun je vandaag nog doen.

1. Beweeg zoveel mogelijk

Meer bewegen is natuurlijk altijd een goed idee, maar dit heeft ook een positief effect op je cholesterolgehalte. Als je voldoende beweegt, verlaag je het slechte LDL-cholesterol, terwijl het goede HDL-cholesterol juist wordt verhoogd. Dus loop dat extra rondje, stap op de fiets of neem de trap. Alle beetjes helpen.

2. Eet bruine bonen voor je cholesterol

Bruine bonen, kikkererwten en volkoren boterhammen zijn je beste vrienden als het om een gezond cholesterol gaat. Waarom? Omdat ze bomvol fermenteerbare vezels zitten. Deze vezels worden afgebroken in de dikke darmen en hebben een gunstig effect. Ze absorberen namelijk cholesterol uit voeding en voeren dit af via de stoelgang. En daardoor daalt het cholesterolgehalte.

3. Stop met roken en minder met alcohol

Het is geen verrassing, maar wel een belangrijke om te noemen. Alcohol en roken verhogen je cholesterol. Twee glazen alcohol per dag zijn al nadelig. Een goede reden om ermee te minderen of voortaan voor dat alcoholvrije biertje te gaan. Stoppen met roken is natuurlijk altijd een goed idee.

4. Kook met knoflook en gember

Er zijn bepaalde kruiden die een cholesterolverlagend effect zouden hebben. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar kurkuma, fenegriek. gember en knoflook zouden je cholesterol doen verlagen. Het proberen waard!

5. Slaap voor een gezond cholesterol

Mensen met een te hoog cholesterol, zijn over het algemeen slechtere slapers. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een gezond cholesterol. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om te herstellen. Gebeurt dat niet, dan neemt de kans op stress toe én ook dat is niet goed voor je cholesterolwaarden.

6. Raak wat kilo’s kwijt

Als je te zwaar bent, is afvallen ook een goede manier om je cholesterolwaarden weer gezond te krijgen. Een vermindering van tien procent gewicht heeft al effect. Lukt het niet op eigen houtje, dan kan een diëtist hierbij helpen.