Bewegen houdt je slank, soepel, sterk en fit. Maar lukt dat ook? Of zit je, eerlijk is eerlijk, vooral heel erg graag op de bank met dat sportschoolabonnement? Breng daar vandaag nog verandering in door de kunst af te kijken van mensen met een goede conditie.
Geheim 1: Mensen met een goede conditie maken van bewegen een gewoonte
Meer sporten begint met… beginnen met sporten. Maar laat dat nu voor veel mensen juist het moeilijkste moment zijn. Hoe begin je? Door sporten te plannen. Als je niet plant, ben je overgeleverd aan wilskracht. Helaas zal ons brein altijd kiezen voor makkelijk, snel en lui als het moet kiezen tussen nu sporten of nu op de bank zitten. Zet dus voor de komende weken kruizen in je agenda. Op die momenten ga je aan de slag en maak je van sporten een gewoonte. Sporten in een groep kan ook helpen om van sporten een gewoonte te maken. Extra fijn: sporten in groepsverband is nóg gezonder dan een solowork-out.
Geheim 2: Ze houden het klein en fijn
Mensen die slecht kunnen stilzitten, zijn over het algemeen beter in conditie dan mensen die de hele dag op hun luie reet zitten. Dus heb je een zittend beroep? Wiebel op je stoel, sta vaak op om even op te ruimen, te printen of koffie te halen en speel met je pen. Al die microbewegingen zijn piepklein, maar hebben gek genoeg een groot effect op je lichaam.
Geheim 3: Ze tackelen smoezen
Als je wilt afvallen, is regel één: zet een fruitschaal op tafel en vul de snoeppot met snacktomaatjes. Als je wilt bouwen aan een betere conditie, geldt hetzelfde. Zorg dat het makkelijk wordt. Zet je hardloopschoenen bij de voordeur en hang een boksbal in de schuur. Maak ook afspraken met je collega’s om elke dag te wandelen. Smoezen houden ook geen stand als je je sportafspraak gewoon superleuk vindt. Weet waar je blij van wordt. Houd je van buiten zijn? Dan word je waarschijnlijk ook blij van fietsen of wandelen. Als creatieveling en muziekliefhebber, kies je misschien liever voor dansen.
Geheim 4: Ze gaan niet tot de max
De grootste valkuil van veel sporters is dat ze er direct vol voor gaan. Die groep mensen krijgen juist snel sportblessures en daarmee eindigen alle sportieve acties. Dus sport vaker maar doe het langzaam. Als je voor je gevoel in slow motion gaat, ben je (raar maar waar) goed bezig en laat je je lichaam wennen aan de inspanningen. Als je zes weken hebt gewerkt aan die goede basis, kun je (rustig!) je tempo of krachtinspanning opvoeren.
Geheim 5: Mensen met een goede conditie kennen hun lijf
Niet iedereen is ervoor gemaakt om een marathon te lopen. Niet iedereen is even behendig of even lenig. Elk lichaam is anders en we hebben dus allemaal onze fysieke sterke en wat minder sterke kanten. Succesvolle sporters hebben een sport gevonden die hen letterlijk op het lijf geschreven is. Dus ga op zoek naar een manier van bewegen die fijn voelt voor jou.
Geheim 6: Ze zetten hun verstand soms op nul
Als je geen echte sportliefhebber bent, kun je sporten het beste zien als de afwas: niet leuk, maar naderhand ben je tevreden en trots. En soms moet je nu eenmaal dingen doen die je niet leuk vindt maar die wel goed voor je zijn. Wil je per se niet naar een sportschool of hardlopen? Besef dan dat je altijd en overal kunt bewegen en ook kunt kiezen tussen de auto of fiets.
Geheim 7: Ze kiezen een sport voor het hele lichaam
Wie kiest voor een sport waarmee je je hele lichaam traint, is lekker efficiënt bezig. Zeker doen dus! Door bijvoorbeeld te zwemmen train je alle spiergroepen, helemaal als je verschillende zwemslagen afwisselt. Voor schaatsen en skeeleren train je je been- en bilspieren, versterk je ook je rug- en buikspieren en werk je aan je evenwicht. Met dansen zit je ook goed; dat is prima voor je motoriek en lichaamshouding, maar ook voor het versterken van je spieren. Door trampoline te springen train je je motoriek, evenwicht, behendigheid, flexibiliteit en spieren. Snel je conditie trainen? Zó doe je dat.
Geheimen 8: Mensen met een goede conditie kiezen voor veel weerstand
We zijn als mens voorgeprogrammeerd om altijd de weg van de minste weerstand te kiezen. Vandaar dat we niet meer zonder de elektrische fiets, de afstandsbediening en een lift kunnen. Het zijn allemaal middelen die ontworpen zijn om minder te bewegen. Maar daardoor verbrand je ook minder calorieën en belast je je spieren minder. Zelfs iets simpels als de afstandsbediening verder weg leggen en elke keer opstaan om te zappen, kan bijdragen aan een betere conditie. Wees je bewust van alle gadgets die je gebruikt; ze maken bewegen allemaal minder vanzelfsprekend.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.