Je bent moe, je hoofd bonkt en je voelt je opgejaagd. Voor bijna iedereen zijn het bekende signalen van stress. Je verwacht het misschien niet, maar ook wazig zien, maagpijn en zelfs haaruitval kan op stress wijzen. Dit zijn de acht onbekendste signalen van stress op een rij.
1. Wazig zien
Zie je plotseling onscherp? Raak dan niet meteen in paniek: er is waarschijnlijk niets mis met je ogen. Wazig zien is een van de signalen van stress. Als je stress hebt, spannen veel spieren zich aan – ook die in je ogen – waardoor je minder scherp ziet. Zodra je je minder gestrest voelt, wordt je zicht weer helder. Wazig zien komt ook voor als je je moe voelt, je ogen zijn dan ook moe. Dit noemen we visuele vermoeidheid. Vooral mensen die lang naar een beeldscherm kijken of uren een boek lezen, krijgen hier last van.
Tip: geef je ogen rust om de stress te laten zakken. Sluit je ogen en leg je handen eroverheen. Let op dat je geen druk uitoefent op de oogbal. Probeer al het licht buiten te sluiten tot het letterlijk zwart voor je ogen is.
2. Oorsuizen
Een ander signaal van stress is tinnitus. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is het horen van geluiden zonder dat hier een bron voor is. Vaak wordt het omschreven als een suis, maar het kan ook een piepend, brommend, fluitend of sissend geluid zijn en zowel in het oor als ergens in het hoofd worden gehoord. Oorsuizen komt 2,5 keer zo vaak voor bij mensen die veel stress ervaren, bleek uit Zweeds onderzoek. In een stressvolle periode kun je dus tijdelijk last hebben van oorsuizen. Bij chronische oorsuizen kan stress de klachten juist verergeren.
Tip: probeer niet te focussen op het geluid, hoe lastig het ook is. Je kunt jezelf helpen door afleiding te zoeken.
3. Maagpijn
Eén van de meest voorkomende oorzaken van maagpijn is stress. Als je gespannen bent, maakt je lichaam meer maagzuur aan. Ook kan de knijpbeweging van de maag vertragen of onregelmatiger worden. Maagpijn is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Wel kun je je er misselijk door gaan voelen, doordat stresshormonen je braakcentrum prikkelen.
Tip: ontspan en eet geen zware, maar wel gezonde maaltijden. Een kopje verse gemberthee kan helpen.
4. Geheugen- en concentratieproblemen
Een beetje stress houdt ons brein gefocust en scherp, maar te veel piekeren zet de hippocampus onder druk. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij het opslaan van informatie, het vermogen om te plannen en het nemen van beslissingen. Het kan dus goed zijn dat je last hebt van vergeetachtigheid, besluiteloosheid en je je aandacht er niet bij kunt houden als je gebukt gaat onder stress.
Tip: neem altijd je pauzes, maak een realistische planning en plan meer tijd in voor jezelf.
5. Geen hap door je keel krijgen
We snacken niet meer, maar juist minder als we gestrest zijn. Dat bleek uit onderzoek van psychologe Saskia Wouters van de Open Universiteit. Mannen snacken zelfs minder als ze negatieve emoties ervaren. Stress heeft een grote impact op je eetlust. Het gevolg is dat onder meer je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Is je bloedsuikerspiegel te hoog? Dan heb je inderdaad minder zin in eten. Daar komt bij dat je spijsvertering door stress op een laag pitje staat. Je maag is gespannen en je eetlust daarom minder.
Tip: eet vooral groente en fruit om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet kleine beetjes als je echt geen trek hebt en blijf voldoende drinken.
6. Haaruitval
Helaas kan stress ook zijn weerslag hebben op je mooie bos haar. De oorzaak van haaruitval door stress ligt bij de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is schadelijk voor je haren en hoofdhuid. Het gevolg: haaruitval.
Tip: een goede doorbloeding van je hoofdhuid is belangrijk, masseer je hoofdhuid daarom iedere dag.
7. Jeuk en rode vlekken
Cortisol heeft ook invloed op je huid. Als je gestrest bent, kun je rode vlekken krijgen in je gezicht, je hals, borst, buik, armen, benen en handen. De vlekken kunnen jeuken. Het lijkt een allergische reactie, maar vaak is stress de oorzaak. Naast cortisol kan ook het stofje histamine zorgen voor rode vlekken op je huid. Histamine wordt door stress geactiveerd en is verantwoordelijk voor de rode verkleuringen op je huid. Meestal is een te hoge histamine-aanmaak de oorzaak van stressvlekken die voor je gevoel uit het niets zijn gekomen. Huidaandoeningen kunnen erger worden door stress en rode vlekken vuriger door histamine.
Tip: hoe moeilijk het ook is, probeer niet te krabben. Het kan helpen om je huid te koelen of vraag advies aan de huisarts.
8. Rug-, nek- en schouderpijn
Last van spierpijn zonder dat je hebt staan zwoegen in de sportschool? De kans is groot dat je spieren zich ongemerkt aanspannen door stress. Vooral je nek, schouders en rug zijn daar de dupe van. Ook pijnlijke kuiten en stijfheid zijn klachten die samengaan met een lang een gevoel van stress. Spieren rondom het hoofd, de nek en de schouders die te lang niet ontspannen, kunnen hoofdpijn en migraine veroorzaken.
Tip: start met mediteren. Mediteren helpt je lichaam en dus ook je spieren te ontspannen. Begin met tien minuten focussen op je in- en uitademing.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.