<-- NIET ACTIEF -->

Poetsen, ragen en flossen. Een gezond mond betekent een gezondere jij. Tandenpoetsen alleen is vaak niet genoeg om al het plak tussen je tanden weg te halen en dus adviseren veel tandartsen om ook te flossen of te ragen. Maar is dat genoeg? Of moeten we onze tanden ook nog spoelen met mondwater? We vroegen het mondhygiëntiste Nadia van den Oord. 

Mondwater is er in allerlei merken en met verschillende verhoudingen. Het ene mondwater bevat alcohol, het andere niet. We zien door de bomen het bos niet meer. Waar moet je op letten?

Mondwater gebruiken, is dat nodig? En wat zit er in?

Nadia van den Oord, mondhygiëniste: “Het belangrijkste voor een optimale mondhygiëne is een effectieve plakverwijdering. Dit bewerkstellig je door twee keer per dag de tanden te poetsen en iedere dag tussen de tanden te reinigen met behulp van ragers, stokers of flossdraad. Daarnaast ervaren sommige mensen het als prettig om te spoelen met mondwater voor de frisse smaak die het ze geeft door de toevoeging van menthol.”

”Belangrijk hierbij is dat je mondwater kiest zonder alcohol. Alcohol kan de slijmvliezen irriteren en een droge mond veroorzaken. Daarnaast zijn er verschillende mondwaters die een antibacteriële werking hebben. Deze worden vaak aangeraden bij tandvleesontstekingen, bloedingen of na-operaties. Deze middelen hebben wel een effect op het tandvlees, maar mogen niet langdurig gebruikt worden door de bijwerkingen die kunnen optreden.”

”Er zijn op dit moment veel verschillende soorten mondwater op de markt. Het kan lastig te bepalen zijn welk middel geschikt is. Vraag je mondhygiënist of tandarts je hierin te adviseren.”

Wil je weten of je beter kunt flossen, ragen of stoken? Lees het hier.

[Deskundigekader]

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden wij Nadia van den Oord. Zij is werkzaam als mondhygiëniste bij een mondhygiënistepraktijk.

Lees meer over dit onderwerp