Elke dag verlies je tussen de 50 en 100 haren. Klinkt veel, maar dat is het niet als je weet dat je tussen de 85.000 en 140.000 haren op je hoofd hebt. Toch komt serieuze haaruitval meer voor dan wordt gedacht. En het is zeker niet alleen een mannenprobleem.
Haren op je kleding, in de douche en een heleboel in je haarborstel. De hele dag door verliezen we haren. Gelukkig is dat niet iets om je zorgen over te maken, het is namelijk iets natuurlijks. Haren groeien en vernieuwen zich namelijk de hele tijd. Ongeveer 80 procent van onze haren groeien altijd en 2 tot 18 procent bevindt zich in de ‘rustfase’. In deze fase vallen de haren uit. Van haaruitval wordt pas gesproken als ongeveer 25 tot 35 procent van de haren is uitgevallen.
Meest voorkomende vorm van haaruitval
Haaruitval komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van medicijnen, zwangerschap, schildklierproblemen, acute stress en vitaminetekort maar ook chronische ziektes zoals diabetes, infecties of bepaalde ontstekingsziektes van de hoofdhuid. Maar de meest voorkomende vorm is vrij onschuldig. Dermatoloog Koen Quint, werkzaam in de Roosevelt kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum: “De meest voorkomende vorm van haaruitval zien we terug bij mannen, oftewel het kaal worden, wat officieel alopecia androgenetica heet. Vanaf de puberteit kunnen mannen hier al last van krijgen. Dat komt omdat mannen testosteron aanmaken, een hormoon wat kan worden omgezet naar dihydrotestosteron (DHT). De haren bovenop je hoofd zijn gevoelig voor DHT en zullen daardoor langzaam ophouden met groeien.”
Haren verliezen in de overgang
Toch is haaruitval echt niet alleen iets voor mannen. Naar schatting zal veertig procent (!) van de vrouwen hier ook ooit mee te maken krijgen, alleen is dat meestal niet tijdens de pubertijd. Quint: “Vrouwen hebben van hormonale haaruitval minder vaak last omdat ze een lagere hoeveelheid DHT produceren. Totdat vrouwen in de overgang komen. Vanaf de overgang komt hormonale haaruitval veel vaker voor, omdat dan de hormoonhuishouding verstoord raakt.”
Dunner wordend haar en kale plekken
Nog een belangrijk verschil: ‘gewone’ haaruitval uit zich bij mannen anders dan bij vrouwen, zegt Antoni Gostynski, dermatoloog bij het Maastricht UMC+. “Bij mannen komt ‘gewone’ kaalheid met name op de kruin voor, waarbij de voorste haargrens terugtrekt en er inhammen ontstaan. Bij vrouwen blijft de voorste haargrens hetzelfde. Ze krijgen daarnaast wel vaker kale plekken verspreid over het hele hoofd, waarbij het haar ook dunner wordt.”
Wanneer is haaruitval niet meer ‘gewoon’ en is het belangrijk om dit te laten onderzoeken? Gostynski: “De kans dat je als vrouw door hormonale haaruitval volledig kaal wordt, is heel klein. Ontdek je plotseling kale plekken op je hoofd of lijkt je haar ineens erg dun te worden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan zijn dat er meer aan de hand is.”
Ook wat je eet heeft invloed op je haar. Wij geven je een boodschappenlijstje voor een prachtige haardos.