Minder zin in seks, lusteloosheid, opvliegers en de overgang. Dat hormonen veel kunnen doen met je lijf weten vrouwen maar al te goed. Maar wist je dat dat ook geldt voor mannen? Ook mannelijke hormonen hebben een grote invloed. Dit moet je erover weten.
Dat hormonen alleen een ‘vrouwending’ zijn, is een misverstand. De rol van hormonen bij mannen, is net als bij vrouwen, groter dan je denkt, blijkt uit het boek de Testofactor. Bij mannen heeft dit alles te maken met testosteron, het mannelijke hormoon dat verantwoordelijk is voor allerlei functies in het lichaam. Wat moet je nog meer weten over mannelijke hormonen? Dit zijn vier feiten.
1. Vrouwen maken ook testosteron aan
Dat de term ‘testosteronbom’ altijd op mannen slaat, is niet helemaal terecht. Ook vrouwen maken testosteron aan. Natuurlijk wel een stuk minder, maar dit mannelijke hormoon is zowel bij mannen als vrouwen belangrijk op het gebied van seks. Als mannen te weinig testosteron aanmaken, vergroot dit de kans op erectieproblemen. Bij vrouwen kan een tekort aan dit hormoon de zin in seks verminderen of zelfs laten verdwijnen. Andersom maken mannen ook een klein beetje van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan. Wat daar de precieze functie van is, is nog niet duidelijk.
2. Mannen hebben hun eigen menopauze
Minder zin in seks, verlies van spiermassa, dikker worden en minder energie. Klinkt als de menopauze, maar we hebben het hier over de penopauze. Ook mannen krijgen hier rond hun vijftigste mee te maken. Dit noemen we de andropauze of penopauze. Dit heeft alles te maken met het feit dat net als bij vrouwen die ouder worden minder hormonen worden aangemaakt en de hormoonhuishouding verandert. Bij mannen daalt niet alleen het testosterongehalte. maar ook groeihormonen en schildklierhormonen worden minder aangemaakt. Deze veranderingen in het lichaam veroorzaken verschillende klachten.
3. Overgewicht speelt net als bij vrouwen een negatieve rol
Overgewicht en vooral buikvet veroorzaakt veel hormonale klachten bij vrouwen. Ook bij mannen speelt overgewicht een negatieve rol als het om hun hormonen gaat. Door overtollige kilo’s raakt de hormoonhuishouding bij mannen uit balans. In vetcellen zit bijvoorbeeld aromatase, een stofje dat testosteron kan omzetten in het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol. Dit verklaart waarom sommige mannen, die vaak al dik zijn, soms ook borstgroei hebben. Hoe dikker een man is, hoe meer het lijf testosteron gaat omzetten in oestrogeen, in de vorm van oestradiol. Daardoor daalt het testosteron en stijgt het oestrogeen, dat verantwoordelijk is voor de rondingen bij vrouwen.
4. Overgangsklachten worden bij mannen minder erkend
In reclameland stikt het van de spotjes over middeltjes tegen opvliegers en slecht slapen. Die zijn eigenlijk altijd gericht op vrouwen. Toch is het goed om te weten dat ook mannen dezelfde overgangsklachten kunnen ervaren als vrouwen, van het extreem warm hebben tot stemmingswisselingen. Het wordt alleen minder erkend. Zo zou 40 procent van alle mannen boven de 45 jaar een te lage testosteronspiegel hebben, blijkt uit meerdere studies. De meeste mannen worden hier niet voor behandeld, terwijl dat wel kan. Het is trouwens niet zo dat elke man hier ernstig last van heeft. Bij sommige mannen blijft de productie van testosteron tot op late leeftijd piekfijn in orde. Daar tegenover staan juist weer mannen die op jonge leeftijd al last hebben van klachten door de daling van testosteron.