<-- NIET ACTIEF -->

Putjes in onze bovenbenen en bobbeltjes op onze billen. Bijna negen op de tien vrouwen heeft last van cellulite, ook wel een sinaasappelhuid genoemd. Een oneffen huid vinden we vaak alles behalve mooi en dus smeren we met dure crèmes of sporten er flink op los. Maar of je écht van cellulite kunt afkomen, dat blijft een raadsel.

We beginnen bij het begin, want wat is cellulite eigenlijk? Cellulite is een onschuldige huidaandoening waarbij de huid vooral op de bovenbenen, billen en heupen van vrouwen er bobbelig uitziet en aanvoelt. Cellulite ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt. Daardoor vernauwen de bloedvaten, met een slechte bloedcirculatie als gevolg. Vet, vocht en afvalstoffen kunnen daardoor minder goed worden afgevoerd en dat zorgt weer voor het verharden van het bindweefsel. Door die verharding ontstaat er een bobbelige huid. Cellulite wordt vaak een sinaasappelhuid genoemd, vanwege de putjes in een gladde huid. Op internet wordt daarnaast ook over cellulitis gesproken, maar dat is niet hetzelfde. “Ten onrechte wordt cellulite, cellulitis genoemd. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel is, ook wel wondroos genoemd”, vertelt Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek.

Alleen vrouwen krijgen met cellulite te maken

Volgens Van Vliet is er geen duidelijke oorzaak van cellulite. “Mogelijke oorzaken kunnen zijn: overgewicht, ouder worden, hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap en de overgang, roken en je kunt er een erfelijke aanleg voor hebben.” Helaas is het wel zo dat alleen vrouwen met cellulite te maken krijgen, mannen niet. Dat ligt aan onze genen. “Vrouwen hebben door hun genen meer aanleg om vet op te slaan bij de billen en bovenbenen. Het is overigens niet zo dat alleen vollere vrouwen vroeg of laat een sinaasappelhuid krijgen. Ook slanke vrouwen hebben cellulite.”

Kan cellulite weer verdwijnen?

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: kun je van die bobbeltjes, hobbeltjes en putjes afkomen? Van Vliet: “Het antwoord op deze vraag is: nee. Er worden genoeg behandelingen aangeboden die beloven cellulite te laten verdwijnen. Maar helaas is er nog geen enkele behandeling of crème echt effectief gebleken. Behandelmethodes die in de literatuur als mogelijk effectief beschreven worden zijn shockwave therapie en een behandeling met een intrusieve laser, maar er is meer onderzoek nodig om het daadwerkelijke effect van deze methodes te kunnen vaststellen.”

Cellulite en suiker

Wél is het zinvol om zo gezond mogelijk te leven en genoeg te bewegen. “Het flexibel houden van de huid en goed voor je lichaam zorgen door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging, kan cellulite helpen verminderen.” En nog een belangrijke tip: eet niet te veel suiker. Te veel suiker veroorzaakt een verkleving van collageen en elastinevezels. “Door het eten van te veel suiker verharden deze vezels en daardoor wordt de huid stugger en minder flexibel. Een sinaasappelhuid wordt dan meer zichtbaar.”