<-- NIET ACTIEF -->

Heb je op dit moment meer last van puistjes, roodheid en een droge huid rond je mond en kin? Je mondkapje kan de boosdoener zijn. Doordat je je huid afsluit, is het de ideale broedplaats voor bacteriën. Tijd om die een halt toe te roepen. Deze vier tips helpen tegen ‘maskne’.

Met het dragen van een mondkapje zou je huid niet blij zijn. Het bewijs daarvoor zijn puistjes, roodheid, jeuk, schilfers en een droge huid. Er is zelfs een term voor: ‘maskne’. Eerder vroegen we dermatoloog Koen Quint al of een mondkapje echt voor meer huidklachten zorgt. Die kans bestaat inderdaad, maar lang niet iedereen krijgt last. Jij wel? Dan is ook nog goed nieuws: je kunt er wat tegen doen. We delen vier tips.

1. Draag steeds een schoon mondkapje

Veel mensen dragen steeds maar weer hetzelfde mondkapje, die ze soms gefrommeld en al uit hun jaszak toveren. Op een gedragen mondkapje zitten al bacteriën, waardoor het een no-go is voor je huid. Zeker als je al een gevoelige huid hebt, is het verstandig om een mondkapje steeds te wisselen. Wordt je mondkapje vochtig? Ook dan is het tijd om te wisselen. Zorg dat je meerdere wasbare mondkapjes in huis hebt en draag een nieuwe na gebruik. Je kunt ze steeds op 60 graden in de wasmachine wassen, maar het masker zelf insoppen met zeep en tenminste twintig tellen schrobben in warm tot heet water kan ook. Laat het kapje daarna goed drogen.

2. Doe geen make-up op

Door het dragen van een mondkapje sluit je je gezicht deels af. Heb je dan ook nog foundation op je gezicht gesmeerd, dan is de kans op huidklachten twee keer zo groot. Draag daarom zo min mogelijk make-up. Je kunt het dragen van een mondkapje zelfs als een voordeel zien: je hebt helemaal geen make-up meer nodig, want ook lippenstift zie je niet. Leg het accent met name op je ogen, want die vallen door het dragen van een mondkapje meer op. Breng een duurzame mascara aan om je wimpers meer volume te geven.

3. Pas je huidverzorgingsroutine aan op de maskne

Als je merkt dat je meer last hebt van puistjes en irritaties, heb je de neiging om vaker je gezicht te wassen. Doe je dit bovenop de keren dat je dit al doet, dan kan dit huidklachten juist verergeren. Van te vaak je gezicht wassen, kan je huid namelijk uitdrogen. Pas daarom je huidverzorgingsroutine aan op de dagen dat je een mondkapje moet dragen. Reinig je gezicht bijvoorbeeld alleen voor en na gebruik van een kapje. Voor je dagcrème geldt hetzelfde, maar smeer deze in ieder geval aan ná gebruik. Dan heeft je huid veel behoefte aan hydratatie. Als je een gevoelige huid hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar het product zelf. Check of er bijvoorbeeld geen alcohol of parfum in zit.

4. Blijf met je handen van je gezicht af

Als er dan toch puistjes, schilfers of andere onzuiverheden op je huid te vinden zijn – maskne dus – ga er dan vooral niet met je handen aan zitten. Reinigen en hydrateren met een goede dagcrème is het beste wat je kunt doen. Door aan je gezicht te zitten of bijvoorbeeld een puist uit te knijpen, kan je huid gaan ontsteken, want ook onze handen zijn niet bacterievrij. Let er maar eens op hoe vaak je ongemerkt iets aanraakt: van je telefoon, een deurknop tot die vieze vaatdoek. Voor je het weet smeer je schadelijke bacteriën over je gezicht uit.

Lees meer over dit onderwerp