Het is warmste plek waar je vrijwillig naar toe gaat: de sauna. Niet alleen om te ontspannen, maar ook om je afweersysteem te verbeteren en kilo’s te laten wegsmelten. Maar is dit wel waar? Met de hulp van deskundigen ontmaskeren we de fabels.
Feit: de sauna doet wonderen bij spierpijn
Osteopaat Manuel van Tintelen: “Het nemen van een sauna werkt in het algemeen goed voor mensen met pijnklachten van het bewegingsapparaat, waaronder reumapatiënten. Er lijken geen nadelige gevolgen voor de gezondheid te zijn. Het nemen van een stoombad versnelt het herstel van een door inspanning verkregen spiervermoeidheid. Ook het nemen van een hele saunagang – sauna, afkoelen en jacuzzi – lijkt voor een beter herstel te zorgen na een sportinspanning.”
Fabel! De sauna is slecht bij ademhalingsproblemen
Longarts Anneke ten Brinke: “Sommige mensen met ademhalingsproblemen ervaren de sauna als heel plezierig en anderen krijgen er juist meer last van. Dan raad ik het natuurlijk af. Het hangt ook van het type sauna af wat de een plezierig vindt en de andere niet. Er is dus geen eenduidig antwoord, je moet het zelf ervaren.”
Feit: In de sauna worden afvalstoffen afgedreven
Natuurgeneeskundige Florentine van Vollenhoven: “Er worden zeker afvalstoffen in de sauna met het zweten afgedreven. Daarom is het verstandig om tussen de saunagangen weinig te drinken, anders worden die afvalstoffen als het ware ‘verdund’ en scheid je er juist minder van uit. Het is belangrijk dat je wel goed drinkt na de saunagang en dat je het mineralenverlies aanvult met vers groenten- of vruchtensap.“
Twijfel: Het is goed voor je huid
Dermatoloog Oscar Groenhart: “Over de effecten van de sauna op de gezonde huid, bestaat nauwelijks onderzoek. Waarschijnlijk heeft het een (licht) uitdrogende en reinigend effect. Wat we wel weten is dat couperose en psoriasis meestal verergert door de sauna. Ook bij eczeem heeft het geen positief effect. Voor mensen met slecht doorbloede onderbenen raad ik de sauna af. De huidcel heeft namelijk de mogelijkheid om door temperatuurschommelingen langer en dunner te worden of korter en dikker. Bij mensen met een slechte doorbloeding zijn de huidcellen murw en moe en hebben weinig energie om zich aan te passen. Het is dan alsof je een uitgeput paard de zweep geeft.”