Oh jippie, het is weer die tijd van de maand. Je menstruatie is gestart! Voor sommigen betekent dat buikkrampen, rugpijn en hoofdpijn. Het liefst kruip je dan op de bank met een reep chocolade en Netflix. Bewegen? Echt niet! Doe het wel, want sommige oefeningen kunnen je menstruatiepijn temperen.
Een dag in bed blijven liggen is niet je enige optie als het weer die tijd van de maand is. Sterker nog: als je weet welke oefeningen het beste zijn tijdens je menstruatie, kun je allerlei PMS-klachten temperen. Vermoeidheid, lage rugpijn, buikkrampen, hoofdpijn … Probeer deze oefeningen om je je zo fit mogelijk te voelen tijdens de ergste blehh-dagen van de maand. En: experimenteer vooral en vind uit welke oefeningen voor jou werken.
1. Tegen buikpijn – de booghouding
Een kruik, een warm bad of een dampende kop kamillethee. Daar zeg je volmondig ‘ja’ tegen als je buikkrampen hebt. Zeg ook ‘ja’ tegen deze oefening:
Ga op je buik liggen en duw je wreef tegen de grond. Vouw je handen in elkaar achter op je rug terwijl je met je borst en hoofd jezelf omhoog duwt. Laat je handen los en buig je onderbenen naar je toe zodat je je enkels vast kunt pakken. Adem in en beweeg je borst naar voren en omhoog door je voeten omhoog te duwen. Hou dit even vast en kijk naar voren. Begin dan op je buik van voor naar achter te bewegen. Adem vijf tot tien keer in en uit. Laat tijdens de uitademing je enkels los en ga weer op je buik liggen.
2. Tegen rugpijn – de sfinx
Zit de pijn vooral in je rug? Het liefst blijf je dan op bed liggen, maar deze oefening helpt veel beter:
Ga op je buik liggen en breng je hoofd naar de grond. Gebruik de spieren in je rug om je hoofd en bovenlichaam omhoog te brengen. Adem in, kom omhoog door je ellebogen onder je schouders te plaatsen en kijk recht vooruit. Houd deze houding een aantal ademhalingen vast en laat weer zakken.
3. Tegen stress – de halve duif
Heb is het clichébeeld van een vrouw met menstruatie: iemand die chagrijnig reageert op alles. We hoeven niet uit te leggen dat dat echt niet zo hoeft te zijn, maar ja, veel vrouwen zijn tijdens hun menstruatie gevoeliger voor stemmingswisselingen. Deze oefening kan helpen tegen stress en geestelijke onrust:
Ga op je handen en knieën zitten. Breng je rechterknie naar je rechter elleboog. Breng je onderbeen naar voren zodat je voet terecht komt bij je linker heup. Flex je tenen en breng je linkerbeen naar achteren en plaats je tenen op de vloer. Adem vijf keer diep in en uit. Wissel daarna van kant en doe het hele riedeltje overnieuw.
4. Tegen obstipatie – kat-koe stretch
Deze oefening masseert de organen in je buik: ideaal tegen obstipatie. Als je menstruatiecyclus de laatste week nadert, kun je daar last van krijgen. Hormonen hebben immers ook effect op je darmen! Deze oefening helpt ook bij rugpijn en hoofdpijn.
Begin op handen en knieën. Je handen zijn op schouderbreedte. Je vingers wijzen naar voren. Je knieën plaats je op heupbreedte, recht onder de heupen. Adem in en kantel je bekken naar voren, zodat je ruggengraat hol wordt. Breng je hoofd omlaag, zodat je een lichte stretch voelt vooraan in de hals. Open je borst. Adem uit en kantel je bekken naar voren, zodat je een hoge rug krijgt zoals die van een nijdige kat. Trek je kin in.
5. Tegen hoofdpijn – kindhouding
Nog zo’n vervelende klacht die vaak tijdens de menstruatie opdoemt: hoofdpijn. Probeer dan eens de child’s pose:
Ga op je knieën en handen zitten. Spreid je knieën maar houd je voeten bij elkaar door de grote tenen elkaar te laten raken. Ga rechtop zitten en buig op een uitademing naar voren met je armen langs je oren. Laat je voorhoofd rusten op de grond en misschien kan je met je stuitje je voeten aanraken. Ontspan en adem een paar keer diep in en uit. Kom daarna langzaam weer omhoog met een rechte rug en ga weer op je voeten zitten.