<-- NIET ACTIEF -->

Het is hoogzomer! De tijd waarin groenten volop geoogst worden. Sla, komkommer en tomaat – ze verschijnen allemaal in een salade of op je boterham. Maar hoe vaak ligt rettich op jouw bord? Deze bijzondere groente is familie van radijs en een echte smaakmaker. Nog niet overtuigd? Wij onthullen de best bewaarde geheimen van rettich.

Geheim 1: Rettich is de grote broer van radijs

Radijs kent iedereen. Wat de meeste mensen alleen niet weten, is dat rettich de grote broer is van radijs. Niet gek, want deze grote witte wortel lijkt er qua uiterlijk weinig op. Wat de familieband verraadt, is de smaak. Net zoals radijs smaakt hij een beetje scherp en bitter.

Geheim 2: In de Aziatische keuken is het een klassieker

In de Aziatische keuken is rettich een klassieker. Hij wordt rauw gegeten, maar ook verwerkt in een soep of cake. Een paar bekende Aziatische gerechten met deze groente op een rij:

  • Ingemaakte rettich: Dat wil zeggen dat je met je vingertoppen de wortel inmasseert met azijn, suiker en zout. Hierdoor wordt de groente fris van smaak en lekker knapperig. Ingemaakte rettich wordt vaak gegeten bij een broodje banh mi. Dat is een broodje met varkensvlees en mayonaise.
  • Cake: Tijdens het Chinees Nieuwjaar staat rettich cake standaard op tafel. De cake heeft net zoals de groente een ietwat pittige smaak.
  • Soep: Van (bijna) alle groenten kun je soep maken, zo ook van rettich. Lekker met knoflook en tijm.
  • Gestoofde rettich: Ook in stoofgerechten is deze radijs een topper. Niet voor niets wordt deze pittige smaakmaker veel gebruik in stoofpotjes met lam en rundvlees.

Geheim 3: Rettich kun je goed rauw eten

Als je geen zin hebt om rettich te stoven, in te maken of in een soep te verwerken, dan is deze groente nog steeds je nieuwe beste vriend. Ook rauw smaakt hij namelijk heerlijk. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat koken, stoven en bakken de smaak niet ten goede komt. Snijd de wortel in plakjes voor een beetje pit in je salade of leg je een paar plakken op je boterham bovenop je beleg.

Geheim 4: Hoe glanzender, hoe beter

Sta je op het punt rettich in je winkelmandje te mikken? Kijk dan eerst even of hij er tiptop uitziet. De wortel moet stevig aanvoelen (geen beurse plekken!) en er fris, glanzend en glad uitzien. Ook het groene blad moet fris en groen van kleur zijn. Bewaar je deze witte wortel op het aanrecht, dan blijft hij drie dagen goed. Leg je hem in de koelkast, dan verdubbel je zijn tijd. Wil je het beste voor deze groente? Verwijder dan het loof en doe er folie omheen. Zo voorkom je dat hij uitdroogt.

Geheim 5: Rettich hoort thuis op je borreltafel

Voor wie genoeg heeft van kaasplankjes, wortels met hummus en borrelnoten, komt deze witte wortel als geroepen. Niet alleen is het de perfecte dipgroente (even in reepjes snijden!), je kunt er ook lekkere koolhydraatarme frieten van maken. Of wat dacht je van hartige koekjes? Hiervoor mix je geraspte rettich met een ei, fijngehakte garnalen, koriander en twee eetlepels rijstebloem. Vorm er koekjes van en bak het in een laagje olie. Smullen!

Kun je courgette rauw eten? Lees hier de geheimen van deze groente.