Nog nooit stond er een arts op die aangaf de eerste medicijnvrije huisarts van Nederland te willen worden. Marije Berkelaar maakte deze ambitie bekend via social media en ging direct viral. Redacteur Gebke Verhoeven sprak haar over deze bijzondere missie.
Waar komt jouw ambitie vandaan om de eerste medicijnvrije huisarts te worden?
Marije Berkelaar: “Na het behalen van mijn huisartsentitel en sinds ik de eindverantwoordelijke ben in de praktijk als waarnemend huisarts, begon ik te voelen hoe het was om mijn goedkeuring te geven voor honderden herhaalrecepten die dagelijks in een praktijk voorbijkomen. Ik werd er misselijk van. ik denk dat veel klachten in de huisartsenpraktijk een andere benadering verdienen. Er is bovendien een bewustwording gaande. Zoveel mensen hebben het zelfhelende vermogen ontdekt en genezen medicijnvrij. Het is er nu tijd voor. Dus ik ga het gewoon doen: ontdekken hoe je de gezondheidszorg kunt invullen zonder pillen. En ik mag gewoon de eerste huisarts zijn die dat gaat doen!”
En, wat zijn de reacties van mensen uit je omgeving en vakgebied?
“Toen ik twee maanden geleden via social media bekendmaakte dat ik de eerste medicijnvrije huisarts van Nederland wilde worden, kreeg ik een storm van reacties over me heen. Het merendeel was positief en hartverwarmend. Bij een tot twee procent was er … Hoe zal ik dat noemen? Weerstand. En dat is dan heel zacht uitgedrukt. De meest hatelijke berichten kwamen van huisartsen op besloten facebookpagina’s. Maar er hebben ‘in de echte wereld’ vooral ook veel collega’s belangstellend gereageerd. Ook hebben zich al zo’n tweeduizend mensen gemeld die mij als huisarts willen. En honderden mensen willen met me samenwerken.”
Je ziet de pillenindustrie als ziekmakend. Hoe bedoel je dat?
“In de medicijnvrije visie krijgt het versterken van je gezondheid en groei van bewustzijn veel meer aandacht dan het bestrijden van ziekte. Dat is niet alleen omdat je daarmee ook het werkelijke probleem tackelt, maar ook omdat achter de productie van medicijnen een nog veel groter drama schuilgaat. De meeste medicijnen worden gemaakt in India, waar mensen onder gruwelijke omstandigheden en voor veel te weinig loon ónze geneesmiddelen maken. Zij worden er ziek van. Vervolgens lozen de fabrikanten daar het fabrieksafval in het milieu. Door deze ernstige vervuiling worden nog veel meer mensen in hun gezondheid geraakt. Daarnaast is resistentie voor antibiotica een wereldwijd groeiend probleem. De pillenindustrie is ziekmakend. Dus als we de kans hebben om minder medicijnen te gebruiken, hoeft er minder geproduceerd te worden. Daar worden wij zelf niet alleen beter van, daar knapt de hele wereld van op.
”Redacteur Gebke Verhoeven sprak uitgebreid met Marije Berkelaar over haar missie. In het maartnummer van gezondNU lees je het volledige, bijzondere gesprek. Over hoe ze terugblikt op haar huisartsenopleiding, haar kijk op antibiotica en waarom ze zichzelf in de toekomst geen praktijk ziet draaien waarin ze de hele dag spreekuur draait en om de tien minuten een andere patiënt ontvangt. Benieuwd? Het maartnummer ligt nú in de winkel.