Zweterig, een duizelig gevoel of hongerig? De kans bestaat dat je bloedsuikerspiegel te laag is met een hypo tot gevolg. Veel mensen met diabetes zijn bang voor het krijgen van een hypo. Het kan je namelijk onverwachts overkomen, zelfs als je slaapt. Hoe kun je een hypo op tijd herkennen en nog belangrijker: voorkomen? Dit moet je weten.
Als je diabetes hebt, zijn er momenten dat het suiker in je bloed te laag of te hoog is. Een te lage bloedsuikerspiegel betekent dat je een hypo (hypoglykemie) hebt. Officieel spreken we van een hypo als de bloedsuiker van iemand met diabetes onder de 3,5 mmol/l komt.
Alcohol en weinig eten vergroten de kans op een hypo
De kans op een hypo is groter als je alcohol drinkt of (te) veel sport. Een maaltijd overslaan en te laat of te weinig koolhydraten eten zonder je medicatie daarop aan te passen, kan ook de oorzaak zijn van een te lage bloedsuikerspiegel. Ook als je te veel medicijnen of insuline gebruikt, neemt de kans op een hypo toe.
Hoe kun je een hypo herkennen?
Als je bloedsuiker te laag is, heeft dit effect op je hele lichaam. De klachten zijn per persoon verschillend. De meeste mensen met diabetes herkennen een beginnende hypo aan het volgende: het plotseling krijgen van een hongerig of wee gevoel. Dat is het moment dat de alarmbellen al moeten gaan rinkelen. Ook kun je veel gaan zweten, trillen, je duizelig voelen of hartkloppingen krijgen. Niet iedereen ervaart een hypo hetzelfde. Het is daarom belangrijk om de signalen te leren herkennen. In ernstige gevallen kan een hypo er namelijk voor zorgen dat je bewusteloos raakt. Ook hoofdpijn, moeite hebben met concentreren, stemmingswisselingen en tintelende handen en voeten zijn soms de eerste signalen van een hypo.
Ook als je slaapt kun je een hypo krijgen
Wakker worden met hoofdpijn, nachtmerries, veel zweten of een extreem hoge bloeddruk in de ochtend, kunnen wijzen op een hypo tijdens de slaap. Het is daarom slim om je bloedsuiker te meten voordat je naar bed gaat. Dat is extra verstandig als je in de avond flink gesport hebt of op een ander tijdstip hebt gegeten dan normaal. Je bloedsuiker kan daardoor flink in de war raken.
Dit kun je doen als je een hypo voelt aankomen
Krijg je plotseling vage klachten? Als je een hypo voelt aankomen zijn snelwerkende koolhydraten belangrijk om je bloedglucosewaarden te verhogen. Dit kun je doen door druivensuiker of een energiereep te eten of frisdrank of limonadesiroop te drinken. Kijk of er glucose op het etiket staat. Volgens het Voedingscentrum werkt dit sneller dan producten met fructose. Glucose wordt namelijk sneller in het bloed opgenomen. Zorg dus altijd dat je iets bij je hebt. Let op: dit mogen geen lightproducten zijn omdat zoetstoffen niet hetzelfde effect hebben als echte suikers. Als je midden in de nacht wakker schrikt door een hypo, is het verstandig om direct de bloedsuiker te meten en wat druivensuiker te nemen. Niet iedereen zal een hypo op tijd herkennen. Het is slim om dit met je collega’s, vrienden en familie te bespreken.
Hypo voorkomen? Meten is weten
Een hypo kan erg beangstigend zijn. Soms heeft je lichaam meer dan 24 uur nodig om helemaal te herstellen. Meten is daarom weten. Ken je lichaam en breng je glucosewaarden regelmatig in kaart. Hoe beter je weet hoe je reageert, hoe beter je actie kunt ondernemen als je een hypo voelt aankomen. Verdeel de hoeveelheid koolhydraten over de dag: eet liever zes kleine maaltijden verdeeld over dag, dan drie grote maaltijden. Zo zorg je voor een gelijkmatige verdeling van koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Regelmaat is ook een belangrijk sleutelwoord. Eet op dezelfde tijden en sla nooit een maaltijd over.