Ramen, deuren en roosters dicht. Dat klinkt als de winter! Als het buiten koud en grauw is, houden we het binnen het liefst zo warm mogelijk. Best logisch, maar voor je gezondheid is dat toch een minder goed idee. Ventileren is belangrijk. Al helemaal in de winter. We leggen je uit waarom.
Met een dekentje op de bank, dicht bij de kachel. In de winter vinden we niets fijner. Lekker warm, maar als je te weinig ventileert helaas niet gezond. Zonder dat je het doorhebt, produceer je zo allerlei afvalstoffen in huis. Ja, zelfs als je elke dag even de ramen openzet. Het gevolg: een vervuilde en vochtige omgeving.
Ongezond binnenklimaat in huis
Elk huis heeft een binnenklimaat, anders gezegd: de lucht in je huis. Door niet of nauwelijks
te ventileren bevat de lucht in je huis op een gegeven moment veel vocht, koolstofmonoxide en andere schadelijke stoffen. Bekende oorzaken hiervan zijn roken en koken, maar ook wassen, douchen en zweten. Zelfs ademen zorgt al voor liters waterdamp per dag in huis. En heb je een hond of kat? Dan is het vochtgehalte in je huis vaak nog hoger.
Meer kans op griep en virussen
Een vervuild en vochtig huis is de ideale broedplaats voor schimmels. Dat is allesbehalve goed voor je gezondheid, want je kunt hier hoofdpijn, slaapproblemen, allergieën en problemen met je luchtwegen van krijgen. In de winter komen daar ook nog virussen bij die makkelijker in je huis kunnen blijven hangen. Door niet te ventileren is de kans dus ook groter op een verkoudheid of griep.
Zo ventileer je je huis op een gezonde manier: 5 tips
Wil je de kans op gezondheidsklachten voorkomen? Vervang dan de vervuilde en vochtige binnenlucht voor verse buitenlucht. Ventileren dus! Deze vijf tips helpen je een handje:
Tip 1: Verwar ventileren niet met luchten
Ventileren is echt iets anders dan je huis luchten. Even een raam of deur opzetten maakt weinig verschil. Zodra je het raam weer dicht doet, stopt de toestroom van gezonde lucht. Ventileren is een continu proces.
Tip 2: Let op de temperatuur in huis
De beste kamertemperatuur voor je gezondheid bestaat niet, maar je kunt wel op een aantal dingen letten. Met een temperatuur tussen de 19 en 21 graden, zit je meestal goed. Te warm is niet gezond, maar te koud ook niet. Onder de 18 graden neemt de kans op vocht en dus schimmels en bacteriën toe. Toch hoeft niet elke kamer even warm te zijn. In de slaapkamer mag het bijvoorbeeld een stuk kouder zijn dan in de woonkamer. Met behulp van een slimme thermostaat kun je dit per kamer instellen.
Tip 3: Ramen en roosters open
Als je niet thuis bent, is het uiteraard niet verstandig om de ramen op te laten. Gelukkig zijn daar roosters voor. Zet deze roosters regelmatig in elke kamer open, zodat je huis continu van frisse lucht wordt voorzien. Ook in de winter! Als je wel thuis bent, is het overdag belangrijk om zoveel mogelijk ramen op een kier te zetten. Wil je zoveel mogelijk energie besparen? Dan is het slim om een meter in huis te plaatsen waarmee je de luchtkwaliteit zoals luchtvochtigheid, temperatuur en CO2 kunt meten. Op die manier kun je de roosters en ramen openzetten wanneer de luchtkwaliteit onder een bepaald niveau komt.
Tip 4: Ventileer extra als je doucht of kookt
Ga je koken, douchen of naar bed? Ventileer dan extra. Dat kun je tijdens het koken doen door de afzuigkap aan te zetten en tijdens het douchen het ventilatiesysteem op de hoogste stand te zetten. Heb je geen mechanisch ventilatiesysteem? Zet dan ramen goed open. Je slaapkamer ventileren doe je door je raam op een kier te zetten of ten minste de roosters open te laten. Wellicht koud, maar wel voor een goed doel: frisse lucht helpt je beter te slapen.
Tip 5: Reinig de roosters
De kans bestaat dat jouw ventilatieroosters wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Om jezelf en je huis continu van schone lucht te voorzien, is het belangrijk dat de roosters waar dit doorheen moet ook schoon zijn. Reinig ze het liefst twee keer per jaar. Een sopje met soda doet wonderen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.